chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві руйнується ще одна пам'ятка архітектури

29 серпня 2012 о 10:31

Історична споруда у центрі Києва руйнується на очах. Колишній будинок швидкої допомоги, зведений 99 років тому, в аварійному стані. Колись станція швидкої існувала коштом благодійників. Як тепер виглядає пам`ятка архітекутри і хто має її берегти?

Ось так у нас виглядають пам'ятки архітектури. Колишній будинок швидкої допомоги — кажуть, витриманий у стилі флорентійського ренесансу. Утім, зараз ця будівля на межі знищення.

«Общество скорой медицинской помощи» — цей напис на споруді 1913-го року вже не зберігся. Нині будівлю, у якій колись рятували життя людей - аби хто сам врятував. На старих знімках історики показують справжній палац у флорентійському стилі. Тепер — і фільмувати нічого: вибиті шибки і обшарпані стіни.

Михайло, історик Києва: "Тут, до речі, можна побачити лілії, це символ Флоренції".

Всередині вже про архітектуру не йдеться. Тут аби не провалитися між поверхами. Жодного натяку на колишню медичну стерильність.

Ігор Луценко, активіст «Збережи старий Київ»: "Стіни нищаться грибком, залітає сюди атмосферна волога, це все руйнується і мабуть, через деякий час відновленню взагалі не підлягатиме".

Поруч з напівзруйнованим будинком — діюча лікарня. Камери та журналісти медиків налякали. Про закинутий палац — вони чомусь воліють не говорити.

Журналіст: "Вам взагалі невідомо, чи будуть його ремонтувати чи ні?"

Демидюк Олександр, заст. головного лікаря з хірургічної роботи: "Такі сподівання у нас є. Анатолій Іванович, я вас прошу..."

На захист будівлі стають молоді кияни. По собі залишають заклики врятувати споруду і йдуть просто до голови КМДА, щоби з'ясувати:

Арсеній, «Молодіжний рух Києва»: "Кому є інтерес довести її до такого стану, щоб воно в кінці кінців завалилося і збудувати тут висотку з дорогими квадратними метрами".

Кажуть, по війні у цій будівлі навіть розмістили Міністерство охорони здоров'я. Можливо, воно і досі є його власником, припускають історики. Утім, в головному управлінні охорони культурної спадщини Києва хто власник споруди — не знають.

Дем'юк Яків, заст. нач. управління охорони культурної спадщини: "Місто ж не може опікуватися усіма пам'ятками".

Бо у столиці — 4 з половиною тисячі об'єктів культурної спадщини, і лише 5 відсотків - власніть міста. Решта — мають інших хазяїв. Тож, в управлінні пообіцяли — до кінця тижня надішлють на Рейтарську своїх інспекторів.

Дем'юк Яків, заст. нач. управління охорони культурної спадщини: "Чесно кажу, ближчим часом там не був. Можливо, сьогодні заїду і гляну".

Активістка: "Я б вам радила заїхать і глянуть".

Джерело: 5 канал
Розділи: Суспільство