chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вручили нагороди премії імені Івана Франка

30 серпня 2012 о 09:52

Учора, 29 серпня, в «Українському домі» в рамках Книжкової виставки-ярмарку відбулося вручення дипломів лауреатам премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності за 2012 рік. Про це УНН повідомили в департаменті інформаційної політики Держкомтелерадіо.

В урочистій церемонії нагородження взяв участь перший заступник Голови Держкомтелерадіо України Анатолій Мураховський.

Він зазначив, що традиційно визначення переможців премії відбувається напередодні річниці з дня народження видатного публіциста, поета і філософа Івана Франка – 27 серпня.

Лауреатом премії ім. І.Франка у номінації «За найкращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» став Володимир Стадниченко за публіцистичну роботу «Садівник щастя».

Ця фундаментальна праця присвячується великому мислителю Григорію Сковороді, його вченню про щастя людини. Світлий обрис мислителя влучно підкреслюють спогади людей, які обрали в житті сковородинський шлях.

«Книга звернена до читача, який відчуває потребу долучитися до сучасного сковородинського руху, головною ціллю якого є зберегти та примножити пам'ять про унікального філософа, популяризувати його творчу спадщину, використати його погляди в нашому сьогоденні для створення нової демократичної України», – повідомив Володимир Стадниченко.

Франківський лауреат також зазначив, що подібна публіцистична праця – лише частина великого проекту, приуроченого до 300-ліття від дня народження Григорія Сковороди, що відзначатиметься у 2022 році. Керівником цього проекту виступив директор Інституту інноваційного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені П. Василенка Іван Гришин. Пан Стадниченко розповів і про мету «Сковороди 300» – використання ідей мислителя чи не у всіх сферах суспільного життя — навчальному процесі, туризмі, сільському господарстві тощо.

У номінації «За найкращий твір у телевізійній сфері» перемогла авторська телепрограма Владислава Войцеховського «Формат 1:1» Дніпропетровської ОДТРК.

Програма присвячена річниці народження Т.Г. Шевченка. Автор і гості намагаються осмислити вплив Кобзаря на формування сучасного українського суспільства. Фахівці різного профілю розглядають аспекти сучасного життя з погляду суспільних цінностей.

У номінації «За найкращий твір у радіомовній

сфері» премію присуджено творчому колективу Національної Радіокомпанії України (автор Віктор Цвіліховський, режисер Вадим Колосок, продюсери Геннадій Ракуленко, Євгенія Калайда, ведучий Роман Коляда) за цикл радіпрограм «20 миттєвостей Незалежності».

У номінації «За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері» премію присуджено  головному редактору газети «Запорізька правда» Аллі Кобинець за монографію «Газета „Громадська думка“/»Рада" (1905—1914 рр.): утвердження національної ідеї на тлі доби". В основу видання покладений аналіз першої україномовної газети «Громадська думка»/"Рада",  яка щоденно виходила у Києві у 1905—1914 роках. Газета, незважаючи на всі складнощі, пов’язані із перебуванням території України у складі тодішньої  Російської імперії, відстоювала позиції української державності. Її друковане слово доходило і до поселення українців у Сибіру та на Далекому Сході та  Заході України.

Нагадаємо, що за пропозицією Держкомтелерадіо та Національної спілки журналістів постановою Кабінету Міністрів України в 2003 році було встановлено премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути