chrome firefox opera safari iexplorer

У Києво-Печерському заповіднику — серйозна кадрова чистка?

06 серпня 2012 о 18:06

З Києво-Печерського історико-культурного заповідника звільнено близько 20 співробітників, у тому числі заступник директора Влада Прокаєва.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив адвокат, член громадської ради при Київській міській державній адміністрації Олександр Палій, повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на RegioNews.

За словами правозахисника, минулого тижня колишнім співробітникам заповідника продемонстрували накази про звільнення, нібито підписані гендиректором Вікторією Лісничою ще 31 липня.

«Не встигли, напевно, її прізвище ще поставити на сайт, але її звільнили», — цитує Палія Українська правда — Я так розумію, що багатьох із заступників, які є на сайті, вже звільнили".

Юрист припускає, що звільнення можуть бути оскаржені в суді, оскільки проводилися не зовсім законно: деякі люди в цей час були на лікарняному, деякі — у відпустках.

«Наприклад, заступник начальника відділу сказала, що звільнили навіть голову профкому. А це зробити не так просто, тому що, відповідно до закону про профспілки і права та гарантії діяльності, адміністрація повинна направити лист в профспілковий комітет, в якому повинна попросити згоду профкому на його звільнення. Я думаю, що навряд чи такий лист надходив, тому що це — час», — зазначив він.

«Ситуація в музеї — це не конфлікт гендиректора Вікторії Лісничої зі своїм замом Владою Прокаєвою, а справжня зачистка трудового колективу, яку проводить нинішня гендиректор ... На сьогодні звільнено майже 20 осіб — це заступники і провідні наукові співробітники», — підкреслив Палій.

На сайті заповідника в розділі, де розміщена інформація про його керівництво, вже відсутні прізвища Прокаєвої і Валерія Панченка (ще один заступник гендиректора). Заступник директора заповідника Світлана Зоринець та заступник начальника юридичного відділу Ірина Потапенко підтвердили виданню інформацію про їх звільнення.

В даний момент на питання про звільнення в канцелярії заповідника відповідати відмовляються.

На сайті Мінкультури розміщений коментар міністра культури Михайла Кулиняка, в якому він зазначив, що в заповіднику створена «так звана ініціативна група із захисту гендиректора».

«Мені не зовсім зрозуміло, кого ця група захищає від директора ... У конфлікт втягнуті невеликі групи співробітників, які самі себе ділять на дві команди — нову і стару ... Я доручив дирекції заповідника: протягом двох тижнів привести в порядок весь документообіг, оскільки в останні півроку змінилися чотири начальника відділу кадрів. Через два тижні ми разом з наглядовою радою Києво-Печерського заповідника заслухаємо звіт Вікторії Лісничої — з метою визначити, як вона справляється з обов'язками генерального директора», — сказав Кулиняк.

Нагадаємо, минулого тижня в Києво-Печерському заповіднику розгорівся конфлікт. У відповідь на протест співробітників музейного комплексу під стінами Мінкультури, під час якого Прокаєву та інших заступників гендиректора звинуватили в знущаннях над підлеглими, Прокаєва публічно заявила про те, що за отримання посади в заповіднику раніше дала хабар міністру культури Михайлу Кулиняку.

Екс-модель зазначила, що передала гроші Лісничій, а та нібито повинна була передати їх Кулиняку. Міністр заявив, що не отримував жодних хабарів і що заяву Прокаєвої повинні перевірити правоохоронні органи. Він виніс догану гендиректору заповідника Вікторії Лісничій. У свою чергу Генпрокуратура доручила МВС перевірити заяву Прокаєвої про хабар.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути