chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові на початку осені проведуть Тиждень актуального мистецтва

02 серпня 2012 о 16:47

Із 31 серпня по 8 вересня у Львові відбудеться знакова подія в сучасному мистецтві України – бієнале «Тиждень актуального мистецтва». Тема «Тижня» у 2012 році – непевність.

Про це IA ZIK повідомили організатори.

Четвертий «Тиждень актуального мистецтва» представить інсталяції, арт-об’єкти, відео, медіа, перформанси, виставки, лекції, дискусії та майстер-класи.

Традиційно в рамках «Тижня» проходитиме фестиваль «Дні мистецтва перфоманс у Львові» та працюватиме «Школа перфомансу», про яку пізніше.

Крім розвитку розмаїтих жанрів contemporary-art в Україні, «Тиждень» ставить собі за мету подолання агресії українського глядача до сучасного мистецтва.

Кураторами цьогорічного бієнале є Володимир Кауфман (Україна), Тамар Рабан (Ізраїль), Януш Балдиґа (Польща).

Щодо новинок програми, то цього року «Тиждень» починає працювати за методом резидентури. Себто, митцям пропонується приїхати з ідеєю і втілювати її тут. Окрім полегшення бюрократичної тяганини на митницях, це допоможе асимілювати твори у просторі міста. Також кожен проект може стати прем’єрним.

На «Тижні» можна буде побачити кілька десятків авторських та кураторських проектів, в яких задіяні митці із України, Польщі, Литви, Франції, Великобританії, Ірландії, Ізраїлю, Канади та США. Також буде можливість познайомитись з творчістю «класиків сучасного мистецтва» (Кшиштоф Беднарский, Антон Соломуха, Тіберій Сільваші, Анатоль Степаненко) та поспілкуватися з ними на зустрічах, лекціях чи майстер-класах.

Авторські проекти представлять знані митці Олекса Фурдіяк, Данііл Ґалкін, Сергій Петлюк, Ярослав Першко, Яцек Яґельський, а також представники молодого покоління Богдан Шумилович, Юрій Коваль, Тарас Котляр,Олег Перковський, Денис Струк, Володимир Стецькович та ін.

«Дні мистецтва перфоманс у Львові» та «Школа перфомансу» триватимуть із 5 по 8 вересня.

«Школа перфомансу» вже учетверте пройде за курування Януша Балдиґи. Це єдина можливість у нашій країні безкоштовно вчитися мистецтва перфомансу у провідних майстрів цього жанру. Кожного року до «Школи» з’їжджається близько півсотні учнів з різних міст України та Польщі.

Цього року на «Днях мистецтва перфоманс у Львові» Україна буде представлена новою генерацією перфомерів – випускниками минулорічної «Школи»: Юрком Білєм, Павлом Ковачем (молодшим), Василем Одрехівським та Яриною Шумською.

У програмі «Днів» можна буде побачити перфоманси Василя Бажая, Мирослава Вайди, Ґая Ґутмана, Кароліни Кубік, Найджела Ралфа, Володимира Топія, Моніки Шидловскої, Мішел Шрайбер, Надін Суре та ін.

Також у рамках «Тижня» будуть представлені паралельні проекти молодих авторів.

Локації «Тижня»: галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35), Музей Ідей (вул.Валова, 18а), Порохова Вежа (вул. Підвальна, 4), Львівський палац мистецтв (вул. Коперника, 17), галерея «IconArt» (вул. Вірменська,26), фотоклуб «5×5» (пл. Коліївщини,2), арт-простір на вул. Шевській,1, галерея «detenpyla» та інші території міста.