chrome firefox opera safari iexplorer

У Румунії масово розкуповують роман про війну з Україною

01 серпня 2012 о 11:43

На сьогодні в Румунії продали вже 300 тис. примірників військово-політичного роману румунського письменника Крістіана Негря Sange pe Nistru («Кров на Дністрі»), в якому описується можливий військовий конфлікт між румунською армією з одного боку, і придністровською та українською, з іншого.

Про це повідомляє УНН з посиланням на румунські джерела. Варто зазначити, що для країни з населенням трохи більше 20 млн громдян це дуже велика цифра.

«Бессарабія і Румунія рано чи пізно об'єднаються. Але якою у цій ситуації буде реакція Придністров'я, Росії?»- зазначається в анотації румунського видавництва Marist.

У книзі розповідається про те, що румунська армія переходить річку Прут в чотирьох місцях і висувається до Кишинева, де і відбувається од ин з головних боїв з наступаючими придністровськими та українськими військовими частинами. Військові дії відбуваються також і на території Румунії.

Головні події роману описані читачами, які беруть участь в інтернет-обговореннях.

Так, читач під ніком Vicioba пише, що румунам «першими допомагають американці поставками літаків Harrier і F 14, вертольотів Chinook, а також постійною присутністю флоту в Середземному морі. Далі включаються угорські десантники в Марамуреш, болгари і турки в Добруджі і, нарешті, польські, французькі, англійські і німецькі армії атакують Україну через Польщу і Словаччину».

Інший читач повідомляє нові деталі — «США знаходяться в стані війни з Китаєм через Тайвань і не хочуть виступати проти України, щоб не викликати ворожість Росії і не провокувати союз Москви і Пекіна. Європейські союзники не поспішають посилати війська, чекаючи, коли підключаться американці. Таким чином, у перші дні Румунія залишається на самоті, а Україна розраховує на бліцкриг».

Роман, який можна придбати в книжкових магазинах країни, є продовженням трилера Негря «Сand armele vorbesc» («Коли зброя говорить»), де описується державний переворот на Україні, що згодом призвело до військового протистояння з Румунією.

Нагадаємо, одразу після підписання українсько-румунського Договору про відносини добросусідства та співробітництво у 1997 році сторони розпочали переговори про розмежування морських просторів у Чорному морі. Однак після 24-х раундів переговорів, які тривали до 2004 року, згоди так і не дійшли. Україна вважала доцільним продовжувати переговори, але Румунія вирішила звернутися до Міжнародного Суду ООН, оскільки про таку можливість сторони домовились при підписанні Договору 1997 року. Причиною міждержавної суперечки став острів Зміїний. Острів розташований в Чорному морі на відстані 35 км на схід від узбережжя в територіальних водах України, він входить до складу Кілійського району Одеської області. Його площа 0,17 км кв. Головною проблемою в делімітації шельфу і виняткових економічних зон України і Румунії в Чорному морі є юридичний статус острова Зміїний.

Питання про статус острова Зміїний постало в 2001 році. Тоді українська компанія «Чорноморнафтогаз» виявила в шельфі поклади нафти і газу в 40 кілометрах від острова. Статус самого острова визначає і порядок розмежування територіальної зони навколо нього.

Румунська сторона стверджує, що Зміїний — не острів, а скеля, акваторія навколо якої не може розглядатися як прибережна економічна зона. Український уряд, зі свого боку, категорично не згодний з позицією Бухареста.

Румунія порушила справу проти України в Міжнародному суді 16 вересня 2004 року.

Після висунення претензій Україна стала активніше розвивати інфраструктуру острова. Острів неодноразово відвідували президенти Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Як підтвердження статусу острова в 2007 році на острові офіційно було засновано українське селище Біле. На час початку розгляду справи на території острова Зміїний постійно проживає близько 80 чоловік — працівників маяка, гідрографів, іхтіологів, геофізиків, прикордонників.

Джерело:  УНН

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути