chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відзначає День Державного прапора

23 серпня 2012 о 08:38

Указ Президента про щорічне відзначення Дня Державного прапора України 23 серпня був підписаний у 2004 році.

Нагадаємо, що раніше День Державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією.

У 2009 році екс-президент Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

З нагоди свята у столиці та регіонах України відбудеться чимало урочистостей та святкових концертів. Їх можна буле подивитися в ефірі Першого Національного телеканалу, повідомляє сайт телеканалу.

Так, 23 серпня на Першому національному:

10:00 – Церемонія підняття Державного прапора за участю Президента України Віктора Януковича та перших осіб держави (повтор о 21:15).
10:20 – День Прапора України. Підняття державного прапора у регіонах України.Синьо-жовті стяги урочисто піднімуть на щоглах і біля будівлі КМДА, а також біля районних адміністрацій у місті Києві.
12:10 – святковий концерт з нагоди Дня Державного прапора України.
18:00 та 21:45 – урочистості з нагоди Дня міста у Харкові.

У Харкові 23 серпня – подвійне свято. Жителі першої столиці України святкуватимуть не тільки День Державного прапора, а й День Харкова.

У рамках свята відбудеться Парад підприємств Харкова, святковий концерт та інші урочистості. Цього дня на сцену на головній площі міста вийдуть Вєра Брежнєва, Вєрка Сердючка, гурт «Дискотека Аварія», ансамбль «Самоцвєти», гурт «Океан Ельзи» та інші. На завершення свята харків’ян очікує святковий феєрверк.

Довідка

Державний прапор – один з трьох офіційних державних символів, що символізують суверенітет держави. Державний прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці і достатку.

Також синій і жовтий — це вогонь і вода, чоловіча і жіноча стать. І все ж, головна ідея синьо-жовтого — це велика гармонія космосу, сонця, землі та всього на землі сущого.

Цікаво, що слово «хохол», яким дехто зневажливо називає українців — монгольського походження — «хох» — синій, голубий, «улу» (олу) — жовтий. Остання літера редукувалась і маємо «хохол».

24 липня 1990 року на флагшток перед будівлею Київської мерії був піднятий синьо-жовтий прапор, освячений у Софійському соборі.

Державний прапор України затверджено Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 р.

«Рідна країна»

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство Традиції

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути