chrome firefox opera safari iexplorer

Українські фільми почали відбирати на «Оскар»

02 серпня 2012 о 11:12
До 31 серпня український Оскарівський комітет буде приймати заявки від претендентів, а 10 вересня назве фільм, який побореться за статуетку.
Український Оскарівський комітет 1 серпня оголосив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію «Оскар» в номінації «Фільм іноземною мовою» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США). Про це ЛІГАБізнесІнформповідомили в прес-службі Асоціації продюсерів України.Брати участь у відборі можуть тільки художні повнометражні фільми хронометражем не менше 40 хвилин, випущені на плівці 35 або 70 мм або в форматі DCP, і вийшли в комерційний кінотеатральний прокат в Україні в період з 1 жовтня 2011 року по 30 вересня 2012 року. Проста більшість (51%) авторського, акторського та знімального складу, а також правовласників повинні бути громадянами або резидентами України.

Прийом заявок буде проводитися з 1 серпня по 31 серпня, з 1 по 9 вересня — перегляд відібраних фільмів Оскарівський комітетом, а 10 вересня — офіційне оголошення фільму-номінанта від України на премію «Оскар».

У США номінанти в 24-х категоріях будуть оголошені 15 січня 2013 року, а сама 85-а церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в галузі кінематографу за 2012 відбудеться 24 лютого 2013 року в Hollywood and Highland Center в Лос-Анджелесі.

Нагадаємо, в минулому році Україна відмовилася висувати претендента на здобуття кінопремії «Оскар». З п'яти представлених фільмів жоден не відповідав регламенту американського оскарівського комітету.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути