chrome firefox opera safari iexplorer

Український фільм «Будинок з башточкою» покажуть всьому світові

09 серпня 2012 о 14:22

У кінотеатрі «Оскар» відбулася українська прем'єра фільму Єви Нейман «Будинок з башточкою».

Нагадаємо, цього року картина стала переможцем Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах.

Фільм виробництва «1+1 production» взяв участь у конкурсній програмі фестивалю «Від Сходу до Заходу». Світова прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Шанхаї.

У прокаті українські глядачі зможуть побачити «Будинок з башточкою» з 16 серпня — він пройде в кінотеатрах «Київ» та «Жовтень».

Також, найближчим часом, планується прокат фільму в Росії.

На прем'єрі можна було помітити режисера Єву Нейман, продюсера Олександра Ткаченка, виконавця головної ролі Діму Кобецького, актора Віталія Лінецького, а також інших учасників знімальної групи, які поділилися своїми враженнями про зйомки і розповіли, що відбувалося «за лаштунками».

Єва Нейман розповіла, що переживала про кожну дрібницю, пов'язану з фільмом, але це були «щасливі переживання». «Ми вклали багато сил у фільм, стикалися з труднощами в пошуках локацій для зйомок, акторів, костюмів тощо, але в результаті він вийшов саме таким, яким ми його задумали. І нам дуже приємно, що фільм визнали на міжнародному рівні. Ми щиро сподіваємося, що український глядач також оцінить нашу роботу».

«„Будинок з башточкою“ — другий фільм, який ми знімали з Євою. Для нас це був відважний крок і сміливий експеримент, адже фільм дуже глибокий і піднімає ті теми, про які раніше не прийнято було говорити. Фільм з'явиться також і у світовому прокаті. Права для цього були продані французькій компанії Wide»- зазначив продюсер Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, сценарій до фільму написаний за автобіографічним оповіданням Фрідріха Горенштейна «Будинок з башточкою».

Ключова думка фільму – «Людяним можна і потрібно залишатися завжди».

Фото tsn.ua

Це трагічна історія 8-річного хлопчика, який повертався з мамою в рідне місто після евакуації, взимку 1944 року. На півдорозі додому, на невідомому полустанку їх знімають з поїзда, так як мати хлопчика захворює на тиф і незабаром помирає. Дитина залишається один на один зі своїм горем, серед чужих людей яким, за великим рахунком, немає до неї діла. Довірившись незнайомцям, хлопчик продовжує свій шлях додому. Все, що він запам'ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, — це те, що на привокзальній площі стоїть старий будинок з башточкою.

Єва Нейман розповіла про те, що познайомилася з Фрідріхом Горштейном в Берліні, де він вів відокремлений спосіб життя.

Письменник через деякий час довірив Єві екранізувати «Будинок з башточкою»: «Очевидно, цей матеріал чекав саме мене», — говорить Єва. Режисер одразу ж визначилася з тим, що фільм буде чорно-білим — цей нюанс підкреслив драматичність сюжету.

Також важливу роль зіграла операторська робота, яка виконує роль закадрового тексту: похмурі зимові пейзажі, зграї воронів, замерзлі собаки передають стан душі героїв. У кінострічці знялися: Альберт Філозов, Катерина Голубєва, Михайло Векслер, Віталій Лінецький, Марія Поліцеймако.

Дев'ятирічний хлопчик, вихованець одеського інтернату Дмитро Кобецький зіграв головну роль.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути