chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні без лікування можуть залишитися понад 20 тисяч ВІЛ-інфікованих

02 серпня 2012 о 09:15

В Україні без лікування можуть залишитися понад 20 тисяч ВІЛ-інфікованих. За даними Всеукраїнської організації людей, які живуть із ВІЛ, Мінохорони здоров'я збирається закупити ліки на 36 мільйонів дорожче, ніж їх купує сама організація, йдеться в сюжеті ТСН.

«Буде чи не буде препарат – від цього залежить моє життя», — каже Дмитро, приречений щодня приймати ліки. Завдяки цим пігулкам він живе вже 5,5 років, хоча до початку терапії на пацієнтові лікарі поставили було хрест. «За умовами глобального фонду, ті пацієнти, котрі отримують антиретровірусну терапію, з 1 серпня повинні перейти на лікування коштом держави», — пояснила заввідділеня ВІЛ-інфекції Інституту епідеміології Лариса Гетьман. До лікарні вже мали бути поставлені препарати для терапії. Але тендери на їх придбання МОЗ провело лише два тижні тому. За даними офіційного сайту відомства, угоди з постачальниками мають підписати ще за тиждень-два. Утім, більше здивували не строки, а ціни. За деякі препарати МОЗ вирішив сплатити не просто дорожче, а втридорога.

Гроші платників податків використовуються не за призначенням, певен голова всеукраїнської організації людей, які живуть з ВІЛ Дмитро Шерембей «Хтось собі положить до кишені 36 мільйонів гривень», — вважає він. Саме таку різницю в цінах на препарати для ВІЛ-інфікованих вирахували в організації, зіставивши документи Мінохорони здоров'я з власними відомостями про закупівлю препаратів. «Внаслідок цього підвищення ціни приблизно 20 тисяч пацієнтів не отримають препаратів. І через це за півроку близько 10 тисяч помруть», — прогнозує Шемберей. У МОЗ різницю в цифрах прокоментували досить непевно.

«Це зовсім інші процедури. Справа в тому, що те, що стосується торгів, які проводять громадські організації, вони проводяться... ідуть спеціальні ціни якраз для громадських організацій», — відзначила заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко. Хворих на ВІЛ такі пояснення не вдовольняють. «Специфіка цієї закупки полягає в тому, що коли люди не одержують пігулок – вони помирають. Це не зеленка, не бинт, не машина в міністерство. Можна сказати, це певне легальне вбивство», — пояснює Шемберей.

Чиновники обіцяють надати всі пояснення ближчої п'ятниці. На 3 серпня запланована тристороння зустріч із постачальниками ліків.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути