chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні створюють єдине «досьє» на кожного українця

13 серпня 2012 о 13:24

В Україні під виглядом Єдиного демографічного реєстру створюється об'єднане електронне «досьє» на всіх громадян країни.

Таку думку висловив керуючий партнер ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Боярчуков.

За його словами, законопроект про створення Єдиного демреєстру передбачає створення якоїсь альтернативи Державній інформаційній системі реєстраційного обліку фізосіб та їх документування (ДІС).

«Створюється нова структура із досить дивними повноваженнями, яка буде дублювати функції ГІС», — зазначив він.

Зокрема, як відзначив Боярчуков, проект передбачає внесення до Єдиного реєстру значного обсягу персональних даних фізосіб.

При цьому, за його словами, критерії та обсяг інформації, яка вноситься, чітко не визначені, що обов'язково призведе до «завищених» інформаційних вимог до громадян, які реєструються.

На етапі впровадження такого документа в життя, чиновники встановлять додаткові вимоги із надання особистої інформації. Наприклад, про наявність тієї чи іншої власності в Україні та за кордоном і т.п.

«Стаття 6 законопроекту передбачає внесення до Єдиного демографічний реєстр даних про відмову від прийняття реєстраційного номера картки платника податків, інформації про видачу приватизаційних паперів, що не зовсім співвідноситься із проблематикою демографії в Україні. А пункт про реєстрацію деяких додаткових біометричних даних без чіткої розшифровки може означати, що в майбутньому вже з дитинства українці будуть змушені „здавати“ до реєстру відбитки пальців або інші оцифровані біомаркери свого тіла», — підкреслив юрист.

Боярчуков відзначив, що єдиний демографічний реєстр надзвичайно жорстко підходить до реєстрації громадян. Зокрема, передбачається внесення до реєстру відцифрованого зображення (фото) дітей, не залежно від віку.

«Не зрозуміло, навіщо в реєстрі фотографії немовлят або дітей дошкільного віку. Крім того, варто врахувати, що подібний мега-банк персональних даних громадян створюється в країні, у якій бурхливо процвітає корупція», — зазначив він.

«У законопроекті про Єдиний реєстр і без того вистачає прогалин у питаннях узгодження з Законом „Про захист персональних даних“. А на практиці, подібний склад особистих даних про кожного мешканця України може стати не тільки об'єктом зловмисної застосування, але навіть якимось інструментом тіньового бізнесу. Інформація дорого коштує, особливо приватна, яку люди звикли тримати у таємниці від інших», — вважає Боярчуков.

Юрист також зазначив, що у законопроекті про єдиний демреєстр чітко не прописана можливість альтернативи для громадян, які за релігійними переконаннями відмовляться від подібної електронної реєстрації.

«Якщо цього не передбачити, у майбутньому поява електронного демреєстру викличе жорсткий протест віруючих», — вважає він.