chrome firefox opera safari iexplorer

Як міста України святкуватимуть День незалежності

24 серпня 2012 о 11:42

Вітаємо всіх українців з Днем незалежності і пропонуємо підбірку «Коментарів» про те, як різні міста України святкуватимуть цей день.

Київ

У столиці День Незалежності розпочнеться з екстриму. О 10:00 Хрещатик захоплять ролери, байкери та ямакасі. Всі охоючі зможуть освоїти ази катання на роликах або оволодіти майстерністю подолання міських перешкод.

Ті ж, хто затишніше почувається в офісній атмосфері, зможуть позмагатися в конкурсі — «перегони на офісних стільцях».
Ті, кому ближчий народний стиль одягу, гармонійно почуватимуться під час «Параду вишиванок».

Насолодитися красою природи можна буде на Співочому полі, яке вкотре перетвориться на величезний квітник під назвою «Мелодії українських казок».

Деякі жителі столиці не звикли відпочивати, і навіть у свято вирішують ділові питання. Спеціально для них пройде «Ярмарок інтелектуального капіталу», на якому вони зможуть продати свої таланти.

Охолодитися в спекотний серпневий день допоможе Всеукраїнський фестиваль морозива, який пройде на Майдані Незалежності. Там же пройде і святковий концерт, в якому виступлять ТНМК, ВВ, Олександр Понамарьов та інші відомі музиканти.

Завершиться свято о 22:00 грандіозним феєрверком.

Крим

У Севастополі на День Незалежності України представники Книги Рекордів України зафіксують рекорд у категорії «Розміри» — найбільший калейдоскоп в Україні.

Нині калейдоскоп, виготовлений жителем Запоріжжя Олександром Бойком, встановлений у дитячому містечку «Лукомор’я».

Довжина приладу становить 3 метри 8 сантиметрів, діаметр — 50 сантиметрів, вага — близько 80 кілограмів.

«Саме цей калейдоскоп є номінантом на звання найбільшого в Україні. Зараз найбільшим калейдоскопом вважається той, який встановлений у Києві, його довжина становить 2 метри 40 сантиметрів», — сказали організатори.

Дніпропетровськ

У зв´язку зі святкуванням 21-ї річниці Незалежності України за розпорядженням єпископа Дніпродзержинського і Царичанського Володимира в усіх храмах єпархії будуть відбуватися подячні молебні.

Керівництво області вирішило відсвяткувати річницю Незалежності традиційним покладанням квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку, вітрильною регатою на Дніпрі, флеш-мобом «Кожному по гаслу» та акцією «Створення живого прапора України!!!».

Львів

День Незалежності у Львові пройде під звуки оркестрових маршів. Саме в ці дні місто прийматиме фестиваль оркестрової українсько-патріотичної пісні за участю кращих військових оркестрів України.

Фестиваль пройде на центральних площах Львова, а гала-концерт — на «Арені Львів». Військові оркестри також пройдуть урочистим маршем вулицями Львова.

А в горах Сколівщини 21 серпня відкрили пам’ятник князю Святославу Володимировичу — саме тут, за переказами, його вбили найманці Святополка Окаянного.

Харків

День незалежності в Харкові пройде непомітно. Основною «фішкою» святкування Дня незалежності в Харкові цього року стало відкриття нового однойменного пам’ятника (старий благополучно знесли на початку липня). Втім, цей подарунок городяни отримають наперед — бронзову Незалежність, в народі більше відому як «дівчинка на кулі», відкрили ще 22 серпня, в день візиту Президента Віктора Януковича.

24 серпня відзначать більш ніж скромно. З «тематичних» акцій — тільки стандартні покладання квітів та самодіяльні концерти в районних Будинках культури. Крім того, цього дня збираються відкрити частину храмового комплексу Святої цариці Тамари, дати відмашку триденному тенісному турніру «Звільнення» і завершити змагання з бадмінтону на «Кубок Незалежності» — хоча, по суті, до свята це має дуже віддалений стосунок.

Загальноміські концерти та феєрверки проводити ніхто не планує. Більш того, уже ввечері 24 серпня на центральній площі Харкова почнуть розбирати сцену, на якій вчора проходив концерт, присвячений Дню міста.

Донецьк

Святкування Дня Незалежності в Донецьку пройде в рамках фестивалю «Троянди Донецька», який об’єднує національне торжество з більш традиційними для місцевих жителів Днем міста і Днем Шахтаря.

Назви конкурсів та розважальних програм у виконанні аматорів та творчих колективів, що пройдуть у більшості парків і зон відпочинку Донецька, говорять самі за себе: «Барви Донеччини», «Натхнення не знає кордонів», «Коло друзів», «Ой, кум до куми залицявся», «Донецькі троянди», «Хіти України» і т.п.

Апофеозом має стати танцювально-розважальна програма «Веселий Шубін». Додати святу національного колориту несподівано вирішив ФК «Шахтар» — оголосив безкоштовний вхід на «Донбас Арену» та в музей клубу гостям, одягненим у вишиванки.

Тим не менш, День Незалежності стане свого роду «розігрівом» для донеччан перед основними гуляннями, що відбудуться 25, 26 серпня і завершаться гала-концертом гуртів «BAD BOYS BLUE», FREEDOM-JAZZ, Діми Кадная та святковим салютом.

Луганськ

Луганськ розпочне святкувати День Незалежності 23 серпня. Так, біля будівлі обладміністрації урочисто піднімуть Державний прапор України.

24 серпня в сквері імені Шевченка відбудеться велике спортивне свято. До програми свята входять змагання зі стрітболу «Кубок губернатора», клубний турнір з годзю-рю карате та конкурс графіті на спортивну тематику. У сквері встановлять снаряди для гри в дартс, настільного тенісу, гирьового спорту, шахів та шашок. Для дітей встановлять батут.
А на стадіоні «Авангард» відбудеться міська спартакіада.

Крім того, в центрі Луганська пройде святковий концерт, присвячений 21 річниці незалежності.

Ввечері очікується святковий феєрверк.

Одеса

День Незалежності України в Одесі відзначать по-різному. Представники влади традиційно візьмуть участь у піднятті прапора України біля будівлі Обласної державної адміністрації, та покладуть квіти до пам’ятника Тарасові Григоровичу Шевченку.

Крім того, керівництво регіону відкриє регату на кубок Одеської області. Крім офіційних заходів, відбудуться й неофіційні.

Так, один із торгових центрів планує організувати «шпильковий забіг», а ВО «Свобода» — «Марш вишиванок», який пройде від пам’ятника Шевченка до пам’ятника Дюку де Рішельє

Запоріжжя

Запоріжжя відсвяткує День Незалежності без надмірностей, типово, як і всі загальнодержавні свята. У святковій програмі не передбачено ні приїзду іменитих гостей і зірок, ні параду в національних костюмах, як наприклад, у Мелітополі.
Безпосередньо головне свято країни Запоріжжі відзначить трьома концертами для різних вікових категорій.

Так, у парку «Дубовий Гай» і парку по вул. Бочарова/Чарівна будуть проходити заходи, орієнтовані на сімейний відпочинок. У тому самому «Дубовому Гаю» і парку Перемоги стартують концерти для людей похилого віку, ветеранів. А на завершення Дня Незалежності на каскаді фонтанів «Веселка» відбудеться концерт, орієнтований на молоду аудиторію.

Закріпить «розмах» святкування традиційний феєрверк. Щоправда, відзначився губернатор області Олександр Пеклушенко, який пообіцяв вивісити на своєму будинку два державні прапори і закликав до цього всіх жителів області.

Черкаси

Головні дійства очікують у Долині троянд, де вже традиційно відбуваються усі міські заходи. Там на черкасців та гостей міста очікує фестиваль борщу, виступи зірок естради (Яна Табачника, Володимира Данильця та Володимира Мойсеєнка, Марії Яремчук, Надії Шестак, Тетяни Недєльської, молодіжного рок-гурту Мотор’ролла), а о 22-00 — феєрверк.

У парках та скверах міста заплановані концертні програми.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути