chrome firefox opera safari iexplorer

Ялтинський заповідник, що горить другу добу, підпалили навмисно

01 серпня 2012 о 09:18

Ялтинський заповідник, що горить другу добу, підпалили навмисно. Так стверджує кримська міліція, йдеться в сюжеті ТСН.

За підозрою у скоєнні злочину затримали двох чоловіків. Займання, що сталося напередодні, приборкують досі. За добу площа пожежі збільшилася майже вчетверо і становить вже понад 10 гектарів. У горах вирує поривчастий вітер, подекуди до 35-ти метрів за секунду. Він розносить вогонь і виникають нові осередки.

Вогнеборці пояснюють: ліс у горах за таких погодніх умов гасити дуже непросто.  На боротьбу з пожежею спрямовано майже 800 людей. Окрім рятувальників та лісників, це бійці внутрішніх віськ та матроси берегової охорони. Їх роботі перешкоджають сильне задимлення, висока температура та круті схили, з яких постійно сиплеться каміння та навіть дерева.

Нині головне завдання вогнеборців – не дати вогню розповсюджуватися. Люди вручну лопатами та водою збивають вогонь. З вершини гори Ай-Петрі протягнули 8 км пожежних рукавів. Воду на охоплений вогнем ліс скидають також 3 пожежні гвинтокрили та літак. Жертв та постраждалих наразі немає. Але дерев у заповіднику точно поменшає.

Щонайменше пів-гектара реліктового лісу вогонь уже знищив. Причиною пожежі, за попередніми даними, став підпал. Затримані підозрювані – безхатьки. Один з них вже зізнався, що навмисне підпалив ліс. Навіщо, сказати не може, тож йому призначили психіатричну експертизу. Другий проходить у справі як свідок.

Лише місяць тому саме на цьому місці вже була велика пожежа – її спричинила блискавка. Тоді вогонь гасили майже тиждень, а збитки обрахували у 200 тисяч гривень.

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути