chrome firefox opera safari iexplorer

З виставкою скульптур Пінзеля у Луврі виник скандал: українці не вірять, що роботи повернуть їм назад

08 серпня 2012 о 10:08

Вперше в історії всесвітньовідомого Лувру експонуватиметься понад 20 скульптур майстра XVIII століття Іоанна Георга Пінзеля, якого називають українським Мікеланджело. Виставка триватиме з 21 листопада цього року до 25 лютого наступного. Однак за кілька місяців до відкриття виставки у Франції виник скандал: громада Бучача, що на Тернопільщині, відмовилася надати для експозиції кілька робіт Пінзеля.

У Львівській галереї мистецтв реставрують 25 скульптур Іоана Георга Пінзеля, привезених зі Львова,Тернополя та Івано-Франківська. Але серед них немає однієї з найкращих скульптур майстра – Святого Онуфрія. Після того, як нещодавно на церкву в селі Рукомиш Бучацького району, де зберігалась скульптура, обвалилась скеля, селяни переховують її і відмовилися надати для реставрації та експозиції у Луврі. Також місцева громада Бучача не дозволила вивезти із церкви Святої Покрови «Дияконські ворота» роботи Пінзеля.

У Бучачі не вірять, що твори пінзеля їм повернуть

За словами голови Бучацької районної ради Олега Михайліва, громада немає жодних гарантій, що роботи майстра після виставки повернуться у місто, а тому побоюється, що вони залишаться у Львові чи в Києві. Роботи Пінзеля тернопільські й київські музейники хотіли забрати без жодного акту прийому-передачі і гарантій від уряду, розповів посадовець.

Нам лише подзвонили з Тернопільського художнього музею, що їдуть по скульптури і Дияконські ворота. Ми поцікавились, чи мають вони акт прийому-передачі, у відповідь почули, що ні. А чи є гарантії, що повернуть у місто ці роботи?
Олег Михайлів

«Уявіть, як мала діяти громада? Без жодного попередження за місяць, бодай би Міністерство культури лист нам надіслало, що забирають твори на виставку. Попередньо нам лише подзвонили з Тернопільського художнього музею, що їдуть по скульптури і Дияконські ворота. Ми поцікавились, чи мають вони акт прийому-передачі, у відповідь почули, що ні. А чи є гарантії, що повернуть у місто ці роботи? Почули, що вони не уповноважені давати гарантії. То ж дайте нам ту людину, яка уповноважена гарантувати нам, громаді, що роботи повернуться у Бучач. Ніякої політики, як це намагаються сьогодні накинути, у цій справі немає», – наголосив Олег Михайлів.

У Бучачі мають гіркий досвід, коли у 1986 році скульптури Пінзеля Львівська галерея мистецтв забрала на виставку і не повернула у місто. Їх передали для експозиції у тернопільські та львівські музеї.

У Бучач Пінзель залишив великий спадок

Понад 200 років церкву Святої Покрови у Бучачі прикрашав іконостас роботи Пінзеля. У  цьому храмі у 1751 році майстер вінчався. А приїхав Пінзель у Бучач у 1740 році. Тут мав свою майстерню, учнів. За припущеннями, скульптор помер у 1761 році. Його життя і смерть досі залишаються таємницею для дослідників.

У радянський час, коли церкву Покрови зачинили, іконостас розібрали і вивезли у музеї Львова і Тернополя. Невідома донині доля Царських воріт. А ось Дияконські ворота, які планують виставляти у Луврі, у 1991 році передали у Тернопільський художній музей. Три роки тому громада Бучача, місцеві депутати звернулись до перших осіб держави з проханням повернути у місто майстра його роботи. Два роки тому Дияконські ворота таки встановили у церкві Покрови, але лише на сім років.

У задумах місцевої влади створити у міській Ратуші музей, де б зберігались скульптури Пінзеля, але приміщення руйнується, грошей на порятунок пам’ятки місто не має, а уряд не відгукується на звернення про допомогу, скаржиться мер Бучача Йосип Мосціпан.

Громада збентежена, що вкотре заберуть твори Пінзеля і не повернуть
Йосип Мосціпан

«Маємо унікальна ратушу 1751 року, скульптором був Пінзель. Ми розпочали реставрацію кілька років тому, але коштів держава не виділяє, дах тече. Пам’ятка руйнується. Громада збентежена, що вкотре заберуть твори Пінзеля і не повернуть, бо ніхто не хоче нам цього гарантувати», – каже мер Бучача.

Лувр – унікальна промоція для України

У Львівській галереї мистецтв не розуміють, чому громада Бучача влаштувала скандал за кілька місяців до виставки у Луврі. Адже після експозиції всі твори повернуться в Україну. Лувр оплачує транспортування, роботи перевозитимуть у спеціальних сейфах.

Культуролог Тарас Возняк, який входить у робочу групу з організації виставки при Міністерстві культури, вважає, що без скульптури святого Онуфрія і Дияконських воріт виставка у Луврі буде виглядати більш збіднілою. Тарас Возняк вважає, що твори такого видатного майстра світового рівня, як Іоанн Георг Пінзель, мали б зберігатись у національних музеях у належних умовах. Хоча, з іншого боку, експерт наголошує, що громада має підстави для хвилювань, бо не дотримані юридичні норми щодо вивезення творів, але сподівається, що влада знайде порозуміння з мешканцями. Адже виставка у Луврі – це унікальна можливість представити мистецтво з України європейського рівня.

П’ять років тривають розмови про виставку творів Пінзеля  у Луврі, в каплиці Людовика ХІV. Але за цей час не вдалося належно ці роботи реставрувати, все робиться нашвидкоруч; не вдалося Міністерству культури знайти порозуміння з місцевою громадою Бучача; музей Пінзеля у Львові потребує ремонту, бо через високу вологість скульптури руйнуються.

Донині немає достовірного переліку робіт Іоана Георга Пінзеля, які зберігаються в Україні. За приблизними даними, є 62 твори, які експонуються у Львівській галереї мистецтв, Тернопільському краєзнавчому і художньому музеях та в Івано-Франківському художньому музеї. Втім мистецтвознавці розходяться у цифрах щодо спадщини славетного українського скульптора.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути