chrome firefox opera safari iexplorer

Зібрати першокласника до школи у цьому році «коштуватиме» біля 2 тис грн

10 серпня 2012 о 13:49

Рюкзак, зошити, альбоми, пенал, ручки, олівці, фарби, обкладинки, кросівки, форма, спортивна форма, контурні карти — це далеко не повний перелік усього того, що в найближчі кілька тижнів мають купити школярам батьки до 1 вересня.

За середньої зарплати в Україні у 3015 гривень придбати все це за ринковою ціною практично нереально. «Голос України» дізнавався, скільки коштує зібрати дитину до школи та як можна зекономити.

Зошити: з кошенятами й без

Без зошитів не обійдеться ані першокласник, ані випускник. Продаються вони скрізь, навіть у кіосках з пресою, але найширший вибір, звичайно, на спеціалізованих базарах.

На столичній Петрівці за якісні зошити просять від 1,5 грн. (12 аркушів) до 9 грн. (90 аркушів). Вибір уже на початку серпня вражає: у клітинку, смужку та косу лінію; з найрізноманітнішими малюнками й однотонні; у твердій і м’якій обкладинках. Проте ближче до осені продавці обіцяють нові завози й найрізноманітніший асортимент.

«Ми поки що працюємо упівсили, інколи лише до першої години. Бо літо, спека, мало покупців. Але вже за днів десять приходьте», — радить продавець Любов Іллівна. Одне слово, були б гроші. А якщо їх бракує?

По-перше, порадьтеся з класним керівником, скільки зошитів потрібно для початку, й не купуйте більше. По-друге, скористайтеся економпропозиціями супермаркетів. Там зошити можна придбати за мінімальну ціну — 39 копійок. Мінус у тому, що вони до болі нагадують канцтовари радянського виробництва. Але плюс у тому, що за такою ціною зошити стають справді доступними.

Ще як мінімум сотню гривень доведеться викласти на канцтовари: пенал, ручки, олівці, лінійки, фарби, пензлі. Проте у цьому питанні освітяни теж радять дослухатися до порад класних керівників, котрі знають, які саме товари, і головне, — в якій кількості потрібні школяреві.

Важка артилерія — рюкзак, одяг та взуття

Якщо на зошитах та ручках можна зекономити, то рюкзак лікарі радять купувати якісний, бажано — з ортопедичною спинкою. Бо від цього залежить здоров’я вашої дитини. На Петрівці такі коштують від 500 гривень.

Звичайно, є й дешевші — від 120. Проте така економія, переконують ортопеди, з віком може вилитися у проблеми з хребтом. Звичайно, можна заперечити, що сотні тисяч дітей ще п’ятнадцять років тому й гадки не мали, що таке ортопедична спинка, й сьогодні не мають жодних проблем. Але це, як то кажуть, як кому поталанило.

Спеціалісти радять купувати дорого ті речі, якими учень користується впродовж усього року. А це, окрім рюкзака, — форма та взуття.

Популярний у киян магазин шкільної форми «Юність» дешевими цінами не відрізняється. Жакет та штани для хлопчика обійдуться у 330 гривень, сарафан для дівчинки — у 320, блузки та сорочки сягають 270 грн., а піджак взагалі «заважить» приблизно 500.

Одне слово, спорядити тут першокласника коштує близько тисячі гривень.

«Я і не нарікала б на таку високу ціну, якби шкільна форма була якіснішою, — скаржиться мати восьмикласника Ольга. — Вовни там, у кращому разі, — 40 відсотків. Вже за кілька місяців штани на колінах стираються й доводиться купувати нові».

Через це батьки часто взагалі відмовляються від шкільного одягу і купують просто дитячі спіднички, брюки й піджаки. Так, мовляв, їх на довше вистачає.

Ще один метод заплатити менше — купувати форму не у великих містах, де у магазинах та на базарах діють досить високі «накрутки», а в районних центрах. Торік вартість шкільного одягу в таких містечках справді була нижчою. Однак не завжди продавці гарантували високу якість свого товару.

Рахуємо!

А тепер підіб’ємо підсумок, скільки, як мінімум, потрібно, щоб зібрати дитину до школи.

Шкільна форма — 1000 гривень.
Взуття — в середньому 200 гривень.
Зошити, канцтовари — 200 гривень.
Рюкзак — 500 гривень.

Виходить, до Першого вересня із сімейного бюджету доведеться виділити не менше 1900 гривень.

До речі, до цієї суми ми ще не додавали вже традиційні так звані благодійні внески та «зарахування» у класний фонд.

Не згадували й про вартість підручників, бо в більшості шкіл уже налагоджено систему передачі книжок від одного класу до іншого. Але, як показує досвід, у перші тижні навчання все ж з’ясовується, що якогось підручника бракує.

Тому витратити на безкоштовне шкільне навчання доведеться не менше двох тисяч.

А якщо в сім’ї кілька школярів? Тоді економія — це, як казали в радянську епоху, — наше все.

Розділи: Новини освіти

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути