chrome firefox opera safari iexplorer

Археологи обурені: реконструкція Поштової площі проходить без попередніх розкопок

19 вересня 2012 о 11:21

Археологи обурені тим, що реконструкція Поштової площі в Києві проходить без попередніх розкопок.
Про це пише газета «Сегодня».

«Площа входить до складу заповідника «Стародавній Київ», згідно із законом, будь-яке будівництво в таких місцях передбачає обстеження археологів. Але поки влада тільки твердо обіцяє, що нас туди запустять», — сказав директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак.

Він нагадав, що, коли будували «Макдональдс», археологи провели розкопки і знайшли чимало цікавих речей. «Там, де зараз будують, нічого не досліджувалося. Я припускаю, що там можуть бути залишки старих причалів, інфраструктури гавані, мостів X століття, оскільки це стара берегова лінія», — відзначив М.Сагайдак.
У свою чергу голова Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Яків Діхтяр запевнив, що влада дасть можливість археологам провести розкопки на Поштовій площі. «Сьогодні ми склали акт, щоб протягом 3 днів забезпечити проведення робіт археологами», — сказав Я.Діхтяр.

За даними видання, будівельники визнають, що під час робіт на площі знаходять старовинні фундаменти і дошки. «Судячи з буріння, вони знаходяться на глибині 18-20 метрів. Коли розпочнемо тунелі — там може ще щось бути», — сказали вони.

Як повідомлялося, в Києві проводиться реконструкція транспортної розв`язки на Поштовій площі. У зв`язку з цим, з 16 вересня 2012 року по 25 травня 2013 року буде обмежено рух транспорту на площі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути