chrome firefox opera safari iexplorer

Більше половини українців вважають себе хворими

21 вересня 2012 о 15:55

Понад 50% українців не можуть назвати себе здоровими. Такі дані опитування нинішнього року Київського міжнародного інституту соціології.

Лікарі стверджують, що головна причина нездужань українського суспільства — хронічна депресія. Головним чином люди хворіють через апатію до власного здоров'я. Однак, за словами експертів, поки здоров'я громадян не є пріоритетом для влади, доти чисельність хворих не зменшиться.

Заслужений лікар України, професор Ольга Богомолець відзначає, що щорічно здоров'я українців погіршується через погану екологію, високий рівень алкоголізму серед населення, і як наслідок — розвиток епідемій різного характеру. Але 90% хвороб українського суспільства викликано власним небажанням людей бачити себе здоровими.

За словами Богомолець, «відсутня не просто культура здоров'я, щоб люди дбали про себе, а відсутнє і бачення людьми можливостей майбутнього свого життя в Україні. Внаслідок цього, особливо серед чоловіків, дуже високий рівень і алкоголізму, і тютюнопаління. Все це пов'язано з хронічною депресією населення України».

За даними американського інформаційного агентства Bloomberg, у рейтингу країн світу за станом здоров'я громадян Україна посідає 99-те місце.

За словами голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Олега Мусія, така позиція України у світі є цілком обґрунтованою. Українці не отримують необхідну медичну допомогу через відсутність належного фінансування медицини, відзначив Мусій.

При цьому Мусій підкреслив, що «на охорону здоров'я держава дає тільки 3,5% від ВВП. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, якщо фінансування менше 6%, то охорона здоров'я взагалі існувати не може. І необхідно розуміти, що людям доводиться платити зі своєї кишені. Насправді для держави не є пріоритетом здоров'я власних громадян».

За прогнозами, які оприлюднила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я, член фракції Партії регіонів Тетяна Бахтєєва, через 10 років в Україні чисельність населення становитиме близько 38 мільйонів людей.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути