chrome firefox opera safari iexplorer

Хороший сон допомагає скинути зайву вагу

18 вересня 2012 о 10:06

Якісний сон є важливою частиною програм зі зниження ваги і повинен враховуватися при складанні плану дієти і збільшення фізичного навантаження.

Канадські вчені отримали достовірні дані про те, що неякісний сон сприяє набору зайвої ваги. Нестача відпочинку стимулює споживання більшої кількості їжі, а також призводить до зростання гормонів, що регулюють апетит.

"Вирішення проблеми зайвої ваги — це не просто «їжте менше, рухайтеся і спіть більше», — вважають доктор Жан-Філіп Шапуї (Jean-Phillippe Chaput) з дитячого госпіталю при дослідному інституті Східного Онтаріо в Оттаві і доктор Ангело Трембле (Angelo Tremblay) з університету Лаваля у Квебеку.

Вони впевнені, що хороший сон повинен стати частиною нового способу життя, хоча традиційно лікарі фокусуються тільки на дієті і фізичній активності.

Дослідники виявили, що тривалість і якість сну впливають на втрату жирової маси в людей, які беруть участь в програмах зі зниження ваги.

Вчені наводять дані останнього дослідження, проведеного серед дорослих людей у Канаді, які страждають від зайвої ваги. Учасники були розподілені по групах за принципом тривалості сну: 5,5 години або 8,5 години щодня протягом двох тижнів.

Одночасно всі учасники були обмежені в добовому споживанні їжі на 680 кілокалорій. У порівнянні з тими учасниками, які спали 8,5 години на добу, ті, хто відпочивав лише 5,5 години, втратили на 55% менше жирової тканини і на 60% більше безжирової маси тіла. Вони також мали менш позитивні зміни в рівнях метаболічних гормонів.

Незважаючи на втрату близько трьох кілограмів ваги протягом лікування в кожній групі, загальна втрата в енергоспоживанні була вдвічі вищою (1039 кілокалорій) серед тих, хто спав 8,5 години вночі в порівнянні з тими, хто спав лише 5,5 години ( 537 кілокалорій). Це означає, що нестача сну змушує організм консервувати корисний з точки зору енергії жир.

Крім того, люди, які недосипали, страждали від почуття голоду через високі рівні гормону грелін. Цей гормон здатний затримувати згоряння жирів, а відчуття голоду сприяє порушенню дієти, чим може пояснюватися неуспіх багатьох програм зі схуднення.

У результаті проведеного дослідження Канадська мережа  боротьби з ожирінням і зайвою вагою включила адекватний сон в нову пам'ятку для терапевтів, які працюють з такими пацієнтами.

Раніше вчені заявили, що схуднення може допомогти в позбавленні від хропіння і затримок дихання уві сні.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути