chrome firefox opera safari iexplorer

Гостинний двір стане пам'яткою містобудування?

07 вересня 2012 о 11:17

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури може ініціювати надання статусу пам'ятки містобудування Гостинному двору, пише видання КоммерсантЪ-Украина в статті під назвою У гонитві за статусом.

Зокрема, пише газета, директор Науково-дослідного інституту історії архітектури і містобудування Сергій Юрченко повідомив, що в найближчі дні цю пропозицію передадуть у Міністерство культури.

При цьому остаточне рішення з цього питання буде прийматися колегіально на засіданнях експертної та методичного рад при міністерстві. «Тоді Гостинний двір буде юридично захищений — після позитивного рішення Мінкульту можна говорити про збереження пам'ятки», — заявив Юрченко.

Директор ПАТ Укрреставрація Дмитро Ярич зазначив, що вони і так ставлять до Гостинного двору як до пам'ятки архітектури. «Фасади зберігаються, буде мінятися тільки внутрішнє наповнення і планування, а основні несучі конструкції будуть збережені і посилені», — пояснив він. Ярич розповів, що сам проект реконструкції, автором якого є архітектор Андрій Миргородський, змінять, тільки якщо в Держекспертизі виявлять в ньому порушення будівельних норм.

«Остаточне рішення Держекспертизи щодо цього проекту ми очікуємо до кінця вересня», — зазначив директор Укрреставрації. Тільки після цього на об'єкті можуть розпочатися будівельні роботи. За його словами, наразі в Гостинному дворі обстежуються внутрішні приміщення для створення остаточного кошторису.

Нагадаємо, 15 серпня 2011 року Кабінет міністрів виключив Гостинний двір зі списку пам'яток архітектури. А в квітні 2012 року Київрада дозволила ПАТ Укрреставрація розробити проект землевідведення для реконструкції будівлі під торгово-офісний центр.

Прийняте рішення викликало протести столичної громадськості — в травні на території комплексу активісти організували цілодобове чергування і культурний простір Гостинна республіка. Незважаючи на це, 5 липня Верховна Рада також виключила Гостинний двір з переліку об'єктів культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Згадане рішення Кабміну зараз оскаржується в судовому порядку.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути