chrome firefox opera safari iexplorer

Графу про мови хочуть прибрати з ліцензій кілька десятків телерадіокомпаній

11 вересня 2012 о 09:05

Заявки на зміну ліцензій у зв'язку з вилученням графи про мови, якими вестимуться передачі, наразі подали лише кілька десятків з більш як 1700 телерадіокомпаній України.

Про це повідомила заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак, пише сайт Незалежної Асоціації Телерадіомовників.

«Поки що немає ніякого шквалу заявок, немає такого, що всі 1717 телерадіоорганізацій, які існують в Україні, із запалом прибігли це (ліцензії на мовлення — ред.) змінювати. Ми маємо лише кілька десятків заявок», — сказала Мудрак.

Вона зазначила, що як державна структура Нацрада мала відреагувати на підписання Президентом закону «Про засади державної мовної політики».

«Ми розглядали це питання після прийняття закону, і голова Національної ради своїм указом запровадив ці зміни. Це державна вертикаль, і я вважаю, що з цієї точки зору вертикаль і система повинна працювати на виконання Указу Президента», — повідомила Мудрак.

Коментуючи підготовлену робочою групою з доопрацювання мовного закону його нову редакцію, зокрема, норму про встановлення 75-відсоткової квоти мовлення державною мовою (зараз — 25%) від загального добового ефіру, Мудрак заявила, що, на її переконання, на даному етапі розвитку української державності це «абсолютно виконувана і необхідна норма».

«Я бачила розробки групи, яку очолює Раїса Богатирьова. Мені здається, що це гарний відгук суспільства на ситуацію з новим законом, тому що однозначно й очевидно, що необхідні доповнення і врівноваження мовної ситуації, яка склалася», — зазначила вона.

Підсумовуючи, заступник голови Нацради зауважила, що ідеальною була б ситуація, коли не існувало б жодних квот на мовлення тією чи іншою мовою, як у європейських країнах, тому що будь-які відсотки теж, до певної міри, обмеження.

«Але поки Україна розвивається, звичайно, модель регулювання має бути присутня. Тому, якщо повернеться 75-відсоткова квота державної мови, за даного розвитку української нації, це було б добре», — переконана Мудрак.

Як повідомлялося, у зв'язку із набранням чинності Законом України «Про засади державної мовної політики» Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила нові зразки заяв про видачу (продовження), переоформлення та видачу дубліката ліцензій на мовлення. Зокрема, із зразків заяв вилучено графу «Мова(и), якою(ими) вестимуться передачі (%)».

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути