chrome firefox opera safari iexplorer

Гривня стала найдорожчою валютою у світі

28 вересня 2012 о 14:40

Дефіцит гривні перетворив її в найдорожчу валюту планети. Моторні європейці поспішають заробити на українському диві нескромні дивіденди, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.

Видання констатує, що Україна встановила світовий рекорд за рівнем депозитних ставок. Ніхто в світі не пропонує таких високих відсотків за національну валюту, як українські банкіри.

За даними порталу deposits.org, середня ставка в країні за депозитними вкладами досягає 18,5% річних, в той же час як у Бангладеш і Шрі-Ланці цей показник не перевищує 12,5%, а в неспокійній М'янмі він зупинився на позначці 11%. У найстійкіших економіках світу відсотки узагалі за українськими мірками мікроскопічні: наприклад, у Німеччині — 1,4%, в США — 1,05%, у Швейцарії — 0,125%.

Корреспондент пояснює, що щотижня грати на підвищення депозитних ставок українські банки змушені не від хорошого життя. До 26% річних за вклади в гривні — це вже не сенсація, а повсякденність. Надвисокими ставками на вклади вітчизняні банки намагаються поповнити виснажені запаси гривні та іноземної валюти.

За спостереженнями заступника голови правління Єврогазбанку Романа Горбачова, нестача гривні посилює і сезонний спад ділової активності.

«Традиційно в літній період приплив вкладів фізосіб знижується. Бізнес теж працює не так активно. Щоб уникнути проблем з платоспроможністю, банки змушені залучати депозити, плавно підвищуючи ставки», — каже фінансист.

Депозитна гонка привернула гроші не тільки українців, але й іноземців, пише журнал, і уточнює, що вони охоче вкладають гроші в українські банки, дохідність яких значно вища, ніж у фінустановах Європи.

Зі свого боку, Національний банк вчасно піймав потрібну хвилю і з осені дозволив нерезидентам України ввозити в країну інвалюту без вказівки джерела походження коштів.

«Зараз серед клієнтів українських банків можна знайти чимало іноземців, і це добре, але головне, щоб потім банки змогли заплатити за тими відсотками, які вони обіцяють», — говорить Олександр Сугоняко, голова Асоціації українських банків.

Протягом нинішнього літа, за даними НБУ, обсяг вкладів іноземців зріс на 14%, з 29,7 млрд до 34 млрд грн. При цьому, незважаючи на такий приплив грошей ззовні, Сугоняко впевнений: штучний дефіцит гривні є прямим доказом зростання тиску на нацвалюту.

Водночас банки борються за клієнта, пропонуючи йому неймовірно високі ставки за депозитними внесками у гривні. Захоплені цим змаганням, банкіри підвищили планку до 25-26%. А, наприклад, у VAB Банку винесли на ринок надзвичайно солодку пропозицію — 29% річних.

Журнал констатує, що такими високими бонусами українці дивують увесь світ. Як розповіли Корреспонденту в інформаційно-аналітичному агентстві Thomson Reuters, середня ставка депозитів для фізосіб в Україні, розрахована за результатами дослідження в 20 найбільших вітчизняних банках, — 18% річних у гривні.

Різниця в ставках на вклади в гривні та інвалюті призвела до виникнення явища, яке в банківському співтоваристві охрестили депозитним туризмом, додає Корреспондент.

Як працює схема депозитних турів для іноземців в Україну, а також чому гривня може впасти до долара, і чого варто побоюватися українцям, читайте у свіжому номері журналу Коррепондент від 28 вересня.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути