chrome firefox opera safari iexplorer

Київ долучається до святкування Європейського тижня мобільності

15 вересня 2012 о 09:13

Київ долучається до святкування європейського свята раціонального розвитку транспорту – Європейського тижня мобільності.

Під час Тижня, з 16 по 22 вересня, у столиці пройдуть заходи, метою яких є продемонструвати переваги використання громадського та велосипедного транспорту, а також переваги пішохідних прогулянок – замість надмірного, шкідливого для довкілля та здоров’я використання автомобілів.

Про це «Рідній країні» повідомила Асоціація велосипедистів Києва.

Як один з прикладів повернення громадського простору усім мешканцям, у Києві буде звільнено від машин тротуари навколо площі Льва Толстого: тут будуть встановлені спеціальні кілки для обмеження заїзду автомобілів, а також працюватимуть представники ДАІ.

22 вересня, у всесвітній День без авто, буде облаштована пішохідна зона на вулиці Володимирській (від бульвару Шевченка до Богдана Хмельницького). Тут городяни зможуть відчути шарм пішохідних вулиць, попити кави, покататися на велосипеді, а ввечері потанцювати під музику танго.

Для бізнес-компаній триватиме конкурс на визначення кращого велосипедного офісу: ті офіси, що облаштували для своїх працівників велопарковку, роздягальню, душ, будуть нагороджені дипломами та призами.

Також у приміщенні київської мерії відбудеться семінар для транспортних спеціалістів: запрошені з Мюнхену експерти-транспортники обміняються досвідом розвитку транспортних систем з киянами. До участі в семінарі запрошуються журналісти та всі інші експерти, яким цікавий розвиток якісного транспорту у місті.

Повна програма Європейського тижня мобільності у Києві:

3-20 вересня – конкурс „Велопрацедавець року”
16 вересня, 12:00 – безкоштовні навчальні велопоїздки місто для початківців
17 вересня, 10:00 – прес-конференція з нагоди початку Європейського тижня мобільності
20 вересня, 18:30 – безкоштовні велосипедні екскурсії вечірнім містом (можна взяти велосипеди в прокат!)
21 вересня, 10:00-16:00 – семінар „Транспортна система сучасного міста: методи планування”, за участі експертів з мерії Мюнхена
20:00 – показ фільму про чеських велоактивістів „Auto*Mat”
22 вересня, 10:00 – Я сьогодні без машини. Пішохідна Володимирська
11:00 – велосипедний квест
12:00 – нагородження переможців конкурсу „Велопрацедавець року”
13:00 – Велопарад дівчат у червоному
14:00 – вручення приза переможцям радіо-вікторини

Деталі заходів – на сайті Європейського тижня мобільності у Києві www.mobilityweek.org.ua

Довідково

Європейський тиждень мобільності – міжнародна ініціатива, мета якої — інформувати людей про переваги раціонального розвитку транспорту: збільшення використання громадського транспорту, велосипедів та пішої ходи замість використання приватних автомобілів. У Києві проводиться вдруге, але офіційно – вперше.

Європейський тиждень мобільності у Києві проводить Асоціація велосипедистів Києва за підтримки Київської міської державної адміністрації, Українсько-німецького співробітництва заради розвитку, Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні, Делегації Європейського Союзу в Україні.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути