chrome firefox opera safari iexplorer

Легендарний Нікітський ботсад забудовують елітними котеджами для чиновників

06 вересня 2012 о 15:01

У легендарному Нікітському ботанічному саду залишається все менше місця для прогулянок простим українцям, а за розкрадання заповідних земель у Криму досі нікого не покарано, йдеться в сюжеті програми «Гроші».

Загалом ботсад займає 270 гектарів, більшість з яких — це надкоштовні узбережні ділянки в Ялті. Окрім так званого арборетуму, де проводять екскурсії, до складу НБС входять ще два парки із унікальною рослинністю: Приморський та Монтедор.

Споглядати красоти тут заборонено, оскільки територію обнесли парканами та суворо охороняють від зайвих очей. Як повідомили місцеві активісти, ці парки закриті на реконструкцію вже років з 10, однак їх ніхто не приводить до ладу. Натомість там просто гинуть рослині, залишені без належного догляду.

Працівник ботсаду Андрій розповів, що йому до рук потрапила таємна карта забудови заповідної паркової території: «На карті там, де зараз находяться оливи, хурма, вже була житлова зона, стояли котеджі». Поки забудова парку Монтедор ще тільки у планах, найкращу частину Нікітського ботсаду біля моря вже відгородили від простих людей. Кам'яні джунглі виростили на місті шикарного розарію, закладеного ще за царських часів. Райський куточок в Нікіті облюбували українські та російські можновладці. Вважається, одним із перших тут придбав маєток перший віце-прем'єр кабміну Валерій Хорошковський. Втім свою нерухомість у саду він уже продав. Також подейкують, що нерухомість тут мають колишній прем'єр Криму Сергій Куніцин, екс-прем'єр України Валерій Пустовойтенко, щонайменше 20 нардепів, бачили в містечку і екс-генпрокурора Святослава Піскуна та його заступника Віктора Шемчука, екс-міністра внутрішніх справ Генадія Москаля та безліч інших силовиків.

У підтвердження цих чуток в об'єктив випадково потрапив армійський генерал та екс-міністр оборони Олександр Кузьмук на променаді. Розарій забудувала фірма «Консоль», заснована найвпливовішою людиною Криму — Володимиром Константиновим, що наразі є спікером кримського парламенту.

Землю у своє розпорядження ділки отримали невдовзі після призначення на посаду директора саду Валерія Єжова. Академік, який заперечує свою причетність до оборудки, пояснив схему знищення розарію: «Створена була фіктивна фірма, як науково-дослідницький інститут, цій фірмі відвели ділянку землі НБС и потім пішла забудова».

Тепер же заповідну землю, яку наразі орендує приватна фірма, невдовзі взагалі приватизують, розповів власник двох котеджів у Нікіті, один з яких продається за 2 мільйони доларів.

За фактом незаконної забудови заповідних порушувалась кримінальна справа, але до суду так і не дійшла. А чи могло бути інакше, коли мова йде про найкрутіше в країні містечко, де відпочиває вся еліта.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути