chrome firefox opera safari iexplorer

Побачив світ унікальний альбом, присвячений Анатолю Петрицькому

25 вересня 2012 о 12:55

Нещодавно світ побачило унікальне видання – альбом, який присвячено театральній спадщині визначного українського художника Петрицького Анатолія Галактіоновича.

Визначний український художник-авангардист, сценограф-новатор, яскравий та самобутній живописець і портретист – таким його знає весь світ. Творчий шлях Петрицького нероздільно пов’язаний із бурхливим розвитком національної культури та українізацією 1920-х років.

Митець працював головним художником у найвизначніших новостворених у 1920-х роках театрах: Молодому, Першому державному ім... Шевченка, Державних операх Одеси, Харкова, Києва, зробивши колосальний  внесок у розвиток української сценографії.

В альбомі представлено найбільшу збірку творів митця, що належить Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. До альбому увійшли ескізи костюмів та декорації, які датуються 1915—1960-ми роками.

Цінність і неповторність художнього почерку Петрицького полягає в тому, що він поєднав у своїх роботах досягнення європейського модерну із багатством української народної культури. Крім всесвітньовідомих ескізів костюмів, таких як Кат, Калаф («Турандот», 1928 рік), Європейці («Червоний мак», 1927 рік), більша частина ескізів друкується вперше.

В альбомі також представлені фото, що ілюструють життєвий шлях художника, сцени з вистав, які оформляв митець. Все разом утворює незабутній художній ряд

Видання пропонується до ознайомлення колекціонерам, мистецтвознавцям, етнографам, музейним співробітникам, викладачам, студентам, шанувальникам української культури.

Авторами вступних статтей, де розповідається про віхи життєвого та творчого шляху митця стали Дмитро Горбачов та Тетяна Руденко, яка виступила й упорядником видання спільно з Тарасом Лозинським.

Альбом побачив світ за підтримки Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ та Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, які зібрали та опублікували дані матеріали. Також своє сприяння виходу книги надали Орден Жертви Аристратига Михаїла, родина Бєлоусових, Володимир Бондаренко, Олесь Валько, родина Голубців, Ігор Гринів, Степан Давимука, Анатолій Демчук, Едуард Димшиць, Ігор Завалій, родина Лозинських, Оксана Романів-Тріска, Северин Романів, Роман Якубишин, Любомир Яремчук.

 Рідна країна

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути