chrome firefox opera safari iexplorer

Професійне свято лісників оголосили Днем екологічного трауру

17 вересня 2012 о 21:59

16 вересня в Україні відзначалося професійне свято лісівників – День працівника лісу. До цього дня екологічні організації урочисто відкрили Всеукраїнську кампанію проти політики Державного агентства лісових ресурсів.

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України.

Учасники акції вважають Держлісагенство головним ворогом української природи і тому оголошують професійне свято лісівників – днем екологічного трауру.

«Адже саме від лісової галузі дика природа в усіх областях України потерпає більше всього. Лісова галузь дивиться на природу лише як на джерело заробітку, – розказує координатор кампанії, командир Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Андрій Плига. – Міф, який ми чули ще зі шкільної лави, про те, що лісник – людина яка ростить і береже ліс, є повною протилежністю до дійсності. Ми не хочемо жодним чином образити лісівників, які живуть поряд з лісом і мабуть люблять його. Проте політика лісової галузі така, що будь-який ліс вирубається, а все що в ньому існує – вимирає».

«Майже вся природа в Україні знаходиться у віданні лісників. Це майже всі ліси, лісові озера та болота, а останнім часом і останні залишки степів, які передають лісникам для безперспективного створення нових лісів, – пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – На цих землях, які складають майже всю українську природу, ведеться лісове господарство, і ведеться воно винятково з точки зору заробляння грошей – прямого заробітку на рубках деревини і на отриманні бюджетних коштів на посадку лісу, боротьбу з шкідниками і інше. Те, що українську природу населяє понад 70 000 видів живих організмів, нікого не хвилює. Лісове господарство не рахується з ними. Більшість видів, що потрапили сьогодні до Червоної книги України, стали зникаючими тому, що середовище їхнього існування знищене. Проте сьогодні всі ці види можуть остаточно вимерти, якщо лісове господарство вестиметься далі так, як ведеться сьогодні».

Учасники акцій переконані, що лісова галузь не відповідає визначеним у міжнародному та українському законодавстві задачам охорони природи, і тому потребує негайного перегляду та реформування.

«Рідна країна»

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути