chrome firefox opera safari iexplorer

Роботодавці почали залучати вагітних жінок у шахрайські схеми

26 вересня 2012 о 16:45

Їх наймають за кілька тижнів до пологів, виплачують максимальну зарплату, щоб надалі жінки отримували підвищену допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, пише Коммерсантъ-Украина у статті Вагітність включили у схему.

Так, щоб ліквідувати цю схему, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розробив новий механізм розрахунку середнього розміру допомоги застрахованим громадянам у зв'язку з народженням у них дітей.

Законопроект обмежить таку допомогу розміром нарахувань на мінімальну зарплату (зараз зарплата 1102 грн) у випадку, якщо жінка до відпустки у зв’язку з вагітностю та пологами пропрацювала на новому місці роботи менше 180 календарних днів протягом останніх 12 місяців.

Документ планують передати на розгляд Верховної ради до парламентських виборів, розповіла начальник відділу соцвиплат фонду Ганна Харченко.

Варто нагадати, що зараз виплата розраховується виходячи з реальної зарплати, що активізувало шахрайства з метою отримання підвищеної допомоги. Від початку року кількість таких фактів збільшилася на 4%, заявили у фонді. Витрати на виплату допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами збільшилися на 15,1%, тоді як народжуваність зросла на 6,8%.

КоммерсантЪ-Украина пояснює, що схема полягає в тому, що роботодавець наймає жінку приблизно за місяць до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і нараховує їй підвищену зарплату, що дозволяє їй пізніше отримати з фонду значні обсяги матеріальної допомоги.

«Враховуючи, що роботодавець може встановити співробітникам максимальну зарплату 18,5 тис. грн, то за 126 днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами сума допомоги перевищить 78 тис. грн», — зазначає в. о. директора виконавчої дирекції фонду Тамара Нагорна.

Зі свого боку, Харченко додає, що з такої зарплати їхній фонд отримає внесок у розмірі 450 грн за місяць, тоді як щоденний розмір допомоги (виплат у період відпустки) складе 620 грн, тобто 18,6-19,22 тис. грн на місяць.

У фонді зазначають, що кількість виплат за високими зарплатами зросла поки що лише на 1%. «Середньоденний заробіток становить 200 грн, якщо ми бачимо 600 грн, то або ця жінка займає керівну посаду, або це схема. Фонд вимагає пояснень від роботодавця, і якщо цифри не підтверджуються, ми здійснюємо позапланову перевірку», — пояснює начальник відділу соцвиплат фонду.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути