chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві презентують книгу «Життя і творчість Леся Курбаса»

05 вересня 2012 о 16:19

5 вересня 2012 р. о 17.00 у місті Києві в приміщенні Музею Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбудеться презентація книжки «Життя і творчість Леся Курбаса», присвяченої 125-річчю від дня народження Леся Курбаса, повідомляє сайт Міністерства культури України.

Книжка видана Львівським національним університетом імені Івана Франка та видавництвом «Літопис» за підтримки Львівської міської ради та сприяння Львівської і Харківської обласних державних адміністрацій.

«Життя і творчість Леся Курбаса» – книжка про творчий і життєвий шлях найвидатнішого українського режисера першої третини ХХ ст. Леся Курбаса.

У книжці свідомо поєднано рецепції українських театрознавців старшого, середнього та молодого покоління для всебічного висвітлення особливої філософії театру Леся Курбаса в європейському просторі, творчу методу виховання актора й режисера в українському просторі.

Авторами статей є театрознавці Львова, Києва, Харкова, зокрема: Лариса Брюховецька, Ростислав Пилипчук, Раїса Скалій, Наталія Владимирова, Галина Миленька, Неллі Корнієнко, Микола Сулима, Микола Лабінський, Надія Мірошниченко, Галина Дутчак та ін.

Книжка «Життя і творчість Леся Курбаса» складається з шести розділів: Траєкторія долі; Європейський простір; Український простір; Педагогіка «Березоля»; Документи і матеріали; Світлини життя і творчості – і перед кожним з них стоїть ім’я: Лесь Курбас. Деякі статті, матеріали і документи публікуються вперше.

Упорядник та науковий редактор – професор Львівської національного університету ім. І. Франка, Народний артист України Богдан Козак.

Книжка може слугувати посібником для вивчення історії українського театру ХХ ст., зокрема, – його авангардних пошуків.

Як науково-популярне видання, вона зацікавить велике коло шанувальників театру, науковців, театрознавців, культурологів, студентів вищих гуманітарних навчальних закладів.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути