chrome firefox opera safari iexplorer

Три російські кінофестивалі включили до своїх програм українські короткометражки

13 вересня 2012 о 13:07

Три російських кінофестивалі (Кіношок, Послання до людини та 2in1) включили до своїх програм добірки українських короткометражних фільмів.

Петербурзький кінофорум Послання до людини (Message To Man) та московський кінофестиваль 2in1 присвятили новій українській кіноформації окремі презентації під назвою Українські злі. Як  спеціальні події будуть показані добірки стрічок з проектів Мудаки. Арабески, Україно, Гудбай, а також фільми, які формально не відносяться до цих альманахів, але близькі їм за естетикою та часу створення: Подорожні Ігоря Стрембицького, Крос Марини Вроді, Таксист Романа Бондарчука і Перешкода Максима Буйніцкі.

Україно, Гудбай братиме участь у конкурсній програмі Омнібус фестивалю Кіношок в Анапі, присвяченій альманахам короткометражних фільмів, повідомили Корреспондент.net у компанії Артхаус Трафік.

Окремі короткометражки альманаху Україно, Гудбай також будуть представляти Україну на осінніх кінофорумах. Стрічка Очерет Руслана Батицького бере участь у конкурсі фестивалю студентських фільмів Початок у Санкт-Петербурзі. Фільм Ядерні відходи Мирослава Слабошпицького, який уже отримав Срібного леопарда на МКФ у Локарно, буде боротися за нагороди в конкурсах короткометражок фестивалів Кіношок і Послання до людини.

«Подібно до італійських неореалістів або британських реалістів кухонної раковини, українські злі знімають про те, що відбувається тут і зараз, про тих, кого знають найкраще — про себе», — пояснив ідейну спрямованість нової української кінохвилі кінознавець Володимир Войтенко.

«Існування нового українського кіно стає очевидним для міжнародної кіноспільноти. Режисери отримують нагороди і номінації на найбільших міжнародних кінофестивалях класу А — в Каннах, Локарно, Берліні. Дедалі більше фестивалів присвячують окремі події або ретроспективи цьому явищу», — зазначив кінопродюсер Денис Іванов.

Українська прем'єра альманаху Україно, Гудбай, створеного за підтримки Державного агентства України з питань кіно, відбудеться в кінці жовтня на фестивалі Молодість. Фільм вийде в прокат 1 листопада 2012 року.

Нагадаємо, що до конкурсної програми XXI Відкритого фестивалю кіно країн СНД і Прибалтики Кіношок-2012, який пройде в Анапі з 15 по 23 вересня, увійшло 14 фільмів, в тому числі і повнометражна картина ТойХтоПройшовКрізьВогонь Михайла Іллєнка.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути