chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві протестували через будівництво біля Десятинної

03 вересня 2012 о 11:31

У п'ятницю біля фундаменту Десятинної церкви — першого кам'яного храму Київської Русі — пройшла чергова акція противників зведення тут церкви УПЦ Московського Патріархату.

Акція зібрала менше 10 осіб, яких очолив керівник громадської організації «Врятуємо старий Київ» Ігор Луценко. До нього приєднався Олександр Бригинець, голова комісії з культури і туризму міськради Києва, а також ще кілька колоритних постатей, які відносять себе до язичників.

Бригинець пояснив, що фундамент Десятинної — заповідна зона, і будівництво будь-яких споруд тут заборонено. Інші учасники пікету привели інші доводи.

"Ми часто сюди викликали міліцію, щоб позбутися непрошених гостей. Вони повісили залізо, яке дуже погане, це не дзвони, це не музичні інструменти, і б'ють в них так, що в квартирах знаходитися не можна. Московська Церква не є Церквою взагалі, а є утворення, яке було утворено в заміну КДБ. Тобто, коли комуністична партія була зруйнована, то інструментом ідеологічного впливу на Україну була обрана саме Церква ", — сказала одна з супротивників храму Ольга Козловська.

Поки проводився пікет, в Десятинному монастирі Різдва Пресвятої Богородиці проходила служба. Час був робочий, але на молитву прийшли люди. Серед них виявилися іпредставники «Козацтва Запорізького».

"Ми — кияни та постійно приходимо сюди на молебень, ми бажаємо розвитку монастирю. Місцева влада вважає, що це будова законна ", — розповів кошовий отаман Київського округу Сергій Борщ.

«Ми — киянки і часто тут буваємо, про те, що її хочуть знести українські націоналісти, ми дізналися тільки сьогодні», — повідали молоді парафіянки Алла і Іветта.

"Цей храм був зруйнований радянською владою. На місці храму може бути тільки храм. Люди України та всього світу хочуть, щоб тут був найпрекрасніший собор, який збудував князь Володимир, щоб люди могли підносити свої молитви. Святе місце не повинно бути порожнім. Це місце знаходиться в повному запустінні і нехтуванні. Ми за те, щоб тут був порядок і чистота ", — сказав протодиякон Антоній.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути