chrome firefox opera safari iexplorer

У найближчі два роки в Україні можлива помірна девальвація національної валюти

04 вересня 2012 о 11:41

За оцінкою Міністерства фінансів, в 2013—2014 роках середньорічний курс долара не перевищить 8,4 грн, тоді як зараз НБУ утримує його на рівні 8 грн, пише газета Коммерсант-Україна в статті Курс на підвищення.

Уряд робить спроби переконати іноземних покупців єврооблігацій у стабільності валютного ринку України в середньостроковій перспективі. У проспекті емісії єврооблігацій на $ 1 млрд, оприлюдненому минулого тижня на Ірландській фондовій біржі, Мінфін прогнозує, що до кінця цього року середній курс долара в Україні складе 8,1 грн, а його середня вартість в 2013—2014 роках не перевищить 8,4 грн/$.

Видання зазначає, що в кінці липня, відповідно до проспекту емісії євробондів на $ 2 млрд, у Кабміні розраховували на більш сильну девальвацію гривні в 2014 році — до 8,6 грн. Ці цифри говорять про те, що в уряді більше не вірять в незмінність курсу національної валюти.

Однак офіційний курс гривні, на який спирається Мінфін, не досягає навіть закладених в прогнозі 8,1 грн/$. З початку року коливання курсу долара не перевищували 1 коп. — З 7,98 грн до 7,99 грн. У той же час курс міжбанківського ринку був вищим: валютний індикатор показав подорожчання долара на 8 коп. в цьому році, до 8,13 грн, аналогічне підвищення було у 2011 році.

Експерти не поділяють оптимізму уряду. Раніше агентство Інтерфакс-Украіна опитало  учасників ринку, які спрогнозували середній курс в 8,4 грн/$ до кінця року — від 8 грн до 9,5 грн. Інвестори зазвичай не вірять нереалістичним прогнозами держави, віддаючи перевагу хеджування валютних ризиків. За даними інформаційної системи TRData, зараз котирування NDF на рік складають 10,2/10,5 грн.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути