chrome firefox opera safari iexplorer

Україна долучиться до міжнародного святкування Дня батька

12 вересня 2012 о 16:04

Міжнародний день батька з ініціативи громадських організацій святкуватимуть 15 вересня і в Україні. У планах влади до 2014 року надати Дневі статус державного свята і тоді його мали б святкувати на всеукраїнському рівні.

А поки що заходи вже кілька років відбудуться як громадська ініціатива. Цього року вона пройде у п’яти містах – Києві, Львові, Сумах, Житомирі і Дніпропетровську, повідомляє РІСУ.

У цей день в Києві, в Маріїнському парку, зі сцени безперервно лунатиме музика – виступатимуть творчі багатодітні сім’ї-колективи. В цей час батьки з дітьми зможуть розважатися на ігрових майданчиках.

Напередодні святкувань організатори свята поділилися своїми думками про те, яким повинен бути справжній чоловік.

«У нашому суспільстві прийнято, що якщо хлопець має інтимні зв’язки з жінкою, він стає мужчиною – і така думка – це велика проблема. Якщо ми не знаємо, хто такий мужчина, у нас є серйозні проблеми в суспільстві. За Біблією, мужчина повинен розуміти жінку, захищати її, дорожити нею, — розповів на прес-конференції 11 вересня в УНІАНі Стів Вебер, президент асоціації «Еммануїл». У Стіва шестеро дітей, троє з яких – всиновлені. — Моє завдання – щодня показувати, хто такий батько».

Здорове суспільство залежить від здорової сім’ї, переконаний Вебер. У його найближчій родині сьогодні 40 людей. «Поки що у нас немає жодного розлучення. Але це не єдиний показник, у нас також немає судимостей, всі з вищою освітою, працюють, а троє з моїх братів – керівники фірм. Все це тому, що нас дуже хороший образ того, хто такий батько», — чоловік показує велике фото своєї сім’ї.

«Чомусь в нашій країні чоловіки вважають, що батько має лише заробляти кошти і утримувати сім’ю. Хоча після розлучення батьки чомусь про це забувають! Ми стикаємося з тотальною безвідповідальністю батьків, які думають, що достатньо просто народити дитину і не розуміють, що її треба ще й виховати», — ділиться своїми спостереженнями Микола Кулеба, працівник національної служби у справах дітей міста Києва.

За його словами, якщо пара розлучається, у 97% випадків діти починають проживати лише з матір’ю. Серед 3% батьків-одинаків у більшості дружини померли, тож вони були вимушені виховувати дітей. У деяких європейських країнах кількість батьків-одинаків сягає 20%, у США – 15%.

Микола Кулеба, виховуючи чотирьох дітей, на власному досвіді побачив, що, коли тато приходить до школи і є присутнім у класі, діти значно серйозніше ставляться до навчання, ніж коли приходить мати – вони горді, що до них прийшов батько. Натомість статистика говорить про інше: зазвичай на виховання власної дитини батько приділяє не більше 4 хвилин в день. Лише одну дитину з десяти доглядає батько, коли вона хворіє. І лише третині дітей батько допомагає з уроками.

Втім, Олександр Марченко, президент МГО «Міжнародний центр батьківства», дивиться на ці проблеми з великим оптимізмом: «В Києві я бачу, що у вихідні чоловіки часто проводять час з дітьми – у парках, на спортмайданчиках. На першому дзвінку бачу багато татусів, багато везуть дітей в школу. Це не більшість, але вже бачимо певні зміни. У ментальності чоловіків є бажання бути добрим батьком. Проблема в тому, що багато з них не отримали хорошого прикладу від своїх татів, тож, бажаючи бути кращими, вони не знають, як це зробити».

Стосунки між дитиною і батьком, запевняє Марченко, вибудовуються через прості речі: гра, розповіді про своє минуле, спільна справа – коли робиш з дітьми те, що подобається їм, і залучаєш їх до своєї справи.

«Найважливіша роль, яка може бути в чоловіка, – бути батьком, бути зі своїми дітьми. Чоловіки люблять змагання, і я пропоную розглядати батьківство як досягнення, більше за будь-яке інше. Бо батьківство вимагає зусиль і потребує великої уваги», — додає Руслан Малюта, президент альянсу «Україна без сиріт». На його думку, проблема сирітства і безвідповідального батьківства – це не просто соціальне питання, це питання національної безпеки. Адже ті люди, які приймають важливі рішення в країні, – це також чиїсь сини чи дочки.

Ініціатори святкування запрошують громадські організації по всій Україні долучатися до святкування Дня батька та інціювати в своїх населенних пунктах проведення заходів з цієї нагоди.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути