chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні до України привезуть Плащаницю Пресвятої Богородиці

19 вересня 2012 о 10:27

Першими побачать святиню кияни. На прохання Блаженнішого Митрополита Володимира та з благословення Патріарха Єрусалимського Феофіла III, до столиці Плащаниця Пресвятої Богородиці прибуде вже завтра і пробуде тут до 24 вересня.

«У середу близько 14–ї години Плащаницю у Києво–Печерській лаврі урочисто зустріне Блаженніший Митрополит Володимир. Перебування цієї святині на території країни має надзвичайно вагоме значення, оскільки це та сама Плащаниця, яку використовують під час богослужінь у Єрусалимі.

На Успіння її хресною ходою переносять до гробниці Божої Матері. Тепер кожен українець зможе доторкнутися фактично до гроба Божої Матері. Цю святиню і свято Успіння дуже шанують в Україні, оскільки навіть всі три українські лаври є Успенськими. Символічно також, що плащаниця прибуває саме напередодні 21 вересня — Другої Пречистої», — розповів «УМ» голова Синодального інформаційно–просвітницького відділу та прес–секретар Предстоятеля УПЦ Московського патріархату протоієрей Георгій Коваленко. Після Києва Плащаниця в рамках хресної ходи відвідає інші єпархії УПЦ МП: у Полтаві, Харкові, Донецьку (Святогірська лавра), Луганську, Дніпропетровську, Запоріжжі, Білій Церкві, Житомирі, Тернополі, Почаєві та Львові.

Нагадаємо, Плащаниця Пресвятої Богородиці, яка стала прототипом для багатьох відомих нам її зображень, зберігається в Єрусалимі на подвір’ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього, — праворуч біля вівтаря. Вона лежить перед шанованою іконою Божої Матері «Милостивою», прикрашеною кількома низками намиста й прикрас, принесених на знак подяки за численні зцілення.

Зауважимо, що докладний опис святині можна знайти в архімандрита Леоніда (Кавеліна): «Ікона ця являє собою вирізану по контуру фігуру Божої Матері, яка лежить у гробі і з обох боків обкладена срібною позолоченою оправою, вінець прикрашений коштовним камінням, є багато підвісок. Риза на ній — дар російської Меланії, графині Анни Олексіївни Орлової–Чесменської».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути