chrome firefox opera safari iexplorer

В Кам’янці-Подільському річка лишилась без води

12 вересня 2012 о 14:47

Через роботу малої гідроелектростанції, в Кам’янці-Подільському зміліла річка Смотрич. Замість організувати оперативний порятунок річки, місцева влада пропонує побудувати в Кам’янці-Подільському ще одну ГЕС.

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба Національного екологічного центру України.

Мала ГЕС в Кам’янці-Подільському, знаходиться відразу під Турецьким мостом. Сама ж річка є невід’ємною частиною історичної частини міста, який повністю огинається каньйоном Смотрича та приваблює чимало туристів. Також каньйон Смотрича є об’єктом природно-заповідного фонду — геологічною пам’яткою природи загальнодержавного значення.

Електростанція повинна відбирати лише частину води з річки, але коли води стає надто мало майже вся вона забирається на роботу ГЕС. У посушливий 2012 рік річка Смотрич поступово залишається без води.

Разом з тим, в межах Кам’янця-Подільського (район с. Цибулівка) найближчим часом планується розпочати роботу ще однієї малої ГЕС.

«Особливо це стало помітно останнім часом, коли й дощів випадає не так багато. Річка помітно міліє, заростає рослинністю. На цій ділянці річки, зі слів місцевих рибалок, та результатами контрольних відловів, вже фактично зникла риба», – говорять працівники національного парку «Подільські Товтри».

«Саме в такі роки, коли по природних причинах води в річках меншає, ми бачимо на скільки негативно на них впливають малі ГЕС, – пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Коли води достатньо, лише деякі люди скаржаться на обміління через малу ГЕС. Проте коли води мало і русло річки лишається майже сухим, бо вся вода йде на ГЕС, люди усвідомлюють масштаби екологічного лиха».

Річка Смотрич нижче Кам’янця-Подільського і до гирла є водно-болотним угіддям міжнародного значення, що охороняється згідно з Рамсарською конвенцією, яка ратифікована в Україні. Робота як існуючої ГЕС є причиною порушення міжнародних зобов’язань України.

Нова ГЕС погіршить ситуацію вдвічі. Екологічні організації звернулись до Міністерства екології України з проханням зупинити будівництво нової ГЕС на Смотричі та вжити оперативних заходів по порятунку річки.

Як відомо, громадські організації з усієї України з березня 2012 року розпочали громадську кампанію проти будівництва нових малих ГЕС на природних територіях. До цього часу до кампанії приєднались сотні активних українців. В травні 2012 року на засіданні профільного комітету Верховної ради України доцільність будівництво малих ГЕС піддана жорсткій критиці. Малі ГЕС перекривають русло, відбираючи воду з русла та стають причиною вимирання риб, які населяють річку.

«Рідна країна»

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути