chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні може знову з'явитися держоператор телекомунікацій

25 вересня 2012 о 11:52

У Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, пропонують наділити його безпрецедентними повноваженнями з реалізації телекомунікаційних держпроектів, пише «Комерсант-Україна».

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, опублікувала проект концепції створення національної інформаційно-комунікаційної інфраструктури (НІКІ) — документа, що формує основні принципи реформування національної системи зв'язку.

Метою реформи є забезпечення повсюдного доступу населення до сучасних телекомунікаційних послуг, формування єдиного інформаційного простору органів влади та об'єднання різних держпроектів у сфері інформатизації.

На базі НІКІ передбачається надавати населенню послуги інтернет-доступу, фіксованого, мобільного та IP-телефонії, «хмарної» обробки даних, а також електронних адміністративних послуг держорганів.

Для реалізації цих завдань в комісії пропонують створити державного оператора зв'язку і наділити його безпрецедентними повноваженнями.

Так, крім надання зазначених вище послуг, компанія повинна отримати право управляти всіма мережами зв'язку в країні в умовах надзвичайної ситуації, адмініструвати службу екстрених викликів «112», виступати одночасно генпідрядником і держзамовником робіт зі створення та розвитку НІКІ.

Держпідприємство, ймовірно, буде сформовано на базі вже існуючої компанії.

У документі наголошується, що створення нового оператора з нуля економічно недоцільно.

«Тому варто розглядати варіант реорганізації вже діючого підприємства, що має основні фонди у вигляді приміщень, технічних засобів, транспорту», — йдеться в документі.

Названим умовам найбільше відповідає «Укртелеком», відзначають опитані експерти.

Примітно, що «Укртелеком» лише нещодавно був приватизований — навесні 2011 року 92,79% його акцій придбав австрійський інвестиційно-фінансовий консорціум EPIC за 10,58 млрд гривень.

Новий оператор швидше за все буде створений на базі інфраструктури «Укртелекому», яка не використовується новими власниками, вважає заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути