chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартувала культурно-просвітницька акція «Українські музеї – українській армії»

26 вересня 2012 о 09:45

Згідно з Указом Президента України від 27.09.2010 року № 918/2010 “Питання шефства над Збройними Силами України” та з метою покращання роботи з патріотичного та культурно-духовного виховання військовослужбовців Збройних Сил України та членів їхніх сімей Центральний друкований орган Міністерства оборони України журнал “Військо України” започаткував Всеукраїнську культурно-просвітницьку акцію “Українські музеї – українській армії. Відкриті двері”. Про цеУНН повідомили у прес-службі Міноборони.

Спецпроект журналу стартував на Запоріжжі, колисці козацтва та історичному осередку українського духу та бойового гарту. Головним партнером акції став Національний заповідник “Хортиця”, а також Запорізький музей історії зброї та Музей історії Запорізького козацтва.

Ідея акції належить мешканцю міста Запоріжжя, виконавчому директору Запорізького міського Фонду соціального та правового захисту сімей військовозобов’язаних, загиблих при виконанні службових обов’язків у мирний час, кандидату історичних наук, кореспонденту відділу публіцистики журналу “Військо України” Олександру Кривошию.

«Найбільш проблемним питанням духовно-просвітницької роботи з особовим складом Збройних Сил України залишається фінансування, — зазначив Олександр Кривоший. – Спецпроект журналу “Військо України”, започаткований спільно з Національним заповідником “Хортиця”, дає змогу кращим військовослужбовцям ознайомитися з експозиціями, історією зброї та військового мистецтва українців. Сподіваємося, що акція приверне увагу до зазначеної проблематики діячів культури, керівників музейних установ та меценатів».

Акцію присвячено 25-річчю Збройних Сил України, отож триватиме вона 5 років.

Перший етап акції проводиться за інформаційної підтримки Запорізького обласного відділення спілки журналістів України та Національної спілки журналістів України. Інформаційні спонсори спецпроекту: газети “Запорозька Січ”, “Запорізька правда”, Запорозький обласний телерадіоцентр.

Нещодавно у запорізькому Будинку журналістів відбулася прес-конференція, на якій було офіційно презентовано спецпроект. Її провели начальник відділу публіцистики журналу “Військо України” підполковник Руслан Ткачук, директор Запорізького музею історії зброї Віталій Шлайфер та автор ідеї Олександр Кривоший.

«Оскільки спецпроект проводиться у рамках виконання Указу Президента України про шефство над Збройними Силами, ми розраховуємо, що її підтримають й органи місцевої влади, – зазначив підполковник Руслан Ткачук. – Зокрема, від імені редакції хотілося б подякувати міському голові міста Запоріжжя Олександру Сіну. Саме за його підтримки планується здійснити одну з перших екскурсій. Ми привеземо на “Хортицю” матросів підводного човна “Запоріжжя”. Цей захід передбачається здійснити у жовтні. А першою “ластівкою” проекту стане організація екскурсій для військовиків Запорізької артилерійської бригади імені генерала Петрова, якій, до речі, цього року виповнюється 70 років. 29 – 30 вересня строковикам, контрактникам, офіцерам та членам їхніх сімей будуть організовані спеціально розроблені екскурсії в музеях – партнерах акції».

За підсумками першого етапу акції відбудеться презентація у Києві. В її рамках заплановано провести персональну фотовиставку запорозького фотохудожника Сергія Лаврова “Віковічна “Хортиця” – територія звитяги та любові”.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути