chrome firefox opera safari iexplorer

Вибори-2012 стануть найдорожчими в історії України

07 вересня 2012 о 13:09

Вибори парламенту стали золотим часом для політтехнологів: їхня клієнтура зросла з десятків до декількох сотень замовників, які готові витратити на консультантів гігантську суму — $ 250 млн, пише у свіжому випуску журнал Корреспондент.

Видання пише, що для людей, які створюють імідж політиків, готують їхні програми, меседжі, тексти та контролюють хід агітаційної кампанії, вибори завжди були золотим часом. Але, зазначає Корреспондент, осінь-2012 обіцяє стати для них фантастично успішною.

Завдяки зміні виборчої системи з партійною на змішану кількість потенційних замовників зросла в рази. І якщо раніше, пише журнал, мова йшла про десятки партій, то тепер до них приєдналися сотні кандидатів на мандати у мажоритарних округах.

У підсумку, загальні витрати претендентів на значки нардепів, за оцінками експертів, досягли астрономічної суми — $ 2,5 млрд. Це вдвічі більше, ніж було використано на виборах президента. Від цього пирога політконсультанти відщипнуть приблизно десяту частину — і це теж стане рекордним показником для сучасної України.

За оцінками опитаних Корреспондентом експертів, найбільш щедрим покупцем послуг політтехнологів стала Партія регіонів. Майже так само охоче оплачує рахунки консультантів і Україна — Вперед! Наталії Королевської.

Видання зазначає, що обидві політсили співпрацюють із найдорожчими професіоналами, переважно іноземними — росіянами.

А ось Об'єднана опозиція та партія УДАР зробили ставку на свої кадри, тому витрати команди Арсенія Яценюка та Віталія Кличка, повинні бути на порядок скромніші.

Розмовляючи із представниками української політконсалтингової G15, Корреспондент зрозумів, що найвигіднішим клієнтом є пропрезидентська сила. За даними джерел видання, ПР у питаннях внутрішньої політики консультують росіянин Ігор Шувалов та директор Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Національної академії наук України Юрій Левенець.

Причому зовнішньополітичним супроводом діяльності регіоналів від 2004 року займається Пол Манафорт, який консультував свого часу президентів США Джорджа Буша та Рональда Рейгана. Це високооплачуваний фахівець: за даними газети The Wall Street Journal, консалтингова кампанія Davis, Manafort and Freedman, співвласником якої є Манафорт, у 2008 році щомісяця отримувала від ПР $ 35 тисяч.

За словами президента консалтингової компанії SA Political Communications Артема Біденка, політсилою, яка дихає у спину регіоналам за вартістю кампанії, повинна стати партія Королевської. Екс-член БЮТ співпрацює, як стверджують експерти, із росіянами Миколою Гастелло та Миколою Дороніним. Корреспондент пише, що обидва на президентських виборах працювали над іміджем кандидата Сергія Тігіпка, який посів у підсумку третє місце. За даними джерел журналу, лідер Королевська особисто захотіла найняти цих людей, щоб повторити стратегію Тігіпка, засновану на ідеї нових облич у політиці.

Водночас Об'єднана опозиція працює із вітчизняними кадрами, насамперед, із досвідченим українцем Олегом Медведєвим, давнім соратником і консультантом Тимошенко. Медведєв зазначив, що роль політтехнологів в опозиції зводиться лише до експертного консультування. За його словами, Олександр Турчинов, який курує кампанію Батьківщини, пережив дев'ять передвиборчих перегонів і тому вміє сам приймати вірні рішення. У підсумку експерти запевняють, що витрати опозиції на політичний консалтинг невисокі.

Розділи: Суспільство