chrome firefox opera safari iexplorer

Як захистити себе від політичних маніпуляцій?

16 вересня 2012 о 11:08

На це питання намагалися найповніше відповісти учасники тренінгу організованого Молодим Народним Рухом за підтримки Центру політичних студій та аналітики і коаліції громадських організацій «ДЗВІН» та за сприяння NED.

Активісти від Народного Руху, а саме: Віктор Таран, Олексій Захарченко, Іван Юрчик та Тарас Чмут майстерно підготували матеріал для висвітлення цієї теми небайдужій до сьогоднішніх проблем молоді, основною метою якого було наголосити на надзвичайній важливості політичної обізнаності та культури як суспільства в цілому, так і кожного громадянина.

Тож, що ж таке політичні маніпуляції? Це система засобів ідеологічного і духовно-психологічного впливу на масову свідомість із метою нав’язати певні ідеї, цінності. Маніпулювання має своїм завданням змінити думки, цілі людини в потрібному для певної політичної сили напрямку.

Щодо мети політичних маніпуляцій, то вони досить банальні, але і досі актуальні: отримання, реалізація та збереження влади!

Під час передвиборчої агітації виборець може стикнутися із низкою політичних маніпулювань, а саме:

• обіцянки різних нереальних для виконання соціальних вигод, переваг, виголошуванням безвідповідальних заяв, які в майбутньому не планується виконувати;
• спотворення фактів, перекручуванням дійсності (особливо в ЗМІ, створених спеціально під певного кандидата) з метою переслідування інтересів тієї чи іншої політичної сили;
• маніпулювання рейтингами соціологічних опитувань (часто рейтинги кандидатів шляхом замовлених соціологічних опитувань цілеспрямовано «роздуваються» з метою створення образу, привабливого для виборця, аби переконати у популярності політичної сили);
• пошук та викриття винних, ворогів, боротьба з якими нібито поліпшить існуюче становище;
• створення політичних міфів;
• використання адміністративного ресурсу.

Серед методів, якими користуються кандидати в депутати для маніпулювання розумом «простих смертних» є: проникнення в свідомість виборця, вплив на больові точки суспільної свідомості (напр. УПА, Схід – Захід… ) та реалізація декларованих та прихованих задумів. Тут не можна не сказати про «образ ідеального політик»!

Для прикладу наводжу чотири типи іміджу за Р. Шварценбергом:
1. «Рятівник Батьківщини»;
2. «Батько нації»;
3. «чарівний лідер»;
4. «свійський мужик».

І з цим переліком тяжко посперечатися, адже в нас є конкретні приклади підтвердження цим типам (напр. Лукашенко – «Батько нації»… ).

Політичні маніпуляції неможливі без політичних міфів, які залишилися нам, як спадщина від СРСР. Серед них: образ змагання добра та зла, суворий, але справедливий вождь, дружба народів… До них додалися сучасні українські міфи: продажність влади, «прості люди нічого не вирішують», «стабільність може забезпечити лише діюча влада», «політика – брудна справа», «всі депутати — однакові»…

Це все є наслідком залякування виборців, надання шокуючи повідомлень, роздмухування історичних протиріч, які загострюються саме на момент виборів! Але це не було б можливе, як би не реклама! Адже саме через ЗМІ розповсюджується правдива чи неправдива інформація, а чому вірити та куди сліпо йти — вибір за кожним!

Тож, як захистити себе від політичних маніпуляцій? — «рухівці» рекомендують:

1. Цікавтесь політикою і не тільки під час виборів.
2. Щоб мати повне уявлення про кандидатів в депутати, які балотуються в одномандатних округах, чи програми політичних партій, необхідно користуватися різними інформаційними каналами. Чим більше Ви читаєте новин в Інтернеті, газетах, чим більше переглядаєте різних телеканалів та спілкуєтесь в соціальних мережах — тим ширшим є Ваше уявлення про реальні справи політиків та членів політичних партій, які балотуються в їх списках.
3. Критично ставтесь до будь-якої політичної реклами. Пам'ятаєте, професор Преображенський казав: «Не читайте до обіду радянських газет!». Можна лише додати, що окрім газет, небезпеку становлять і радіо і, особливо, телевізор.
4. Не голосуйте за політика, якого знаєте виключно на основі інформації, що отримали у вигляді політичної реклами.
5. He голосуйте за кандидата у депутати, який займається підкупом виборців або роздає занадто багато обіцянок, не підкріплених економічними підрахунками.
6. Відвідуйте зустрічі з кандидатами в депутати по вашому виборчому округу, представниками політичних партій, задавайте їм питання, які вас турбують як виборця, і оцінюйте наскільки конкретно вони на них відповідають та наскільки реально готові до вирішення ваших проблем.
7. Не голосуйте за тих, хто є причетним до корупційних дій, чиї статки мають сумнівйе походження, хто багато разів переходив з однієї партії до іншої, з однієї фракції в парламенті до іншої.
8. Не читайте провокаційні листівки та іншу поліграфічну агітаційну продукцію, яку анонімно вкидають у вашу поштову скриньку, що ображають честь і гідність кандидатів у депутати або містять сфабриковану інформацію.
9. Шукайте собі авторитетів. Завжди поруч з Вами є люди, яким ви довіряєте і які більш обізнані в політиці, ніж Ви
10. Беріть участь у роботі громадських організацій. Організації громадянського суспільства — найважливіша ланка демократії.
11. Голосуйте за представників чинної влади лише в тому випадку, коли дійсно вважаєте, що вони покращили життя людей, зробили щось не тільки для себе, а й для розвитку країни.

І саме головне! Прийдіть 28 жовтня на свою виборчу дільницю з 9.00 до 20.00 і зробіть свій вибір, адже за Вас може зробити його хтось інший!..

Марія Поливач, м. Київ

Розділи: Думка читачів