chrome firefox opera safari iexplorer

Археологи проводять розкопки на Андріївському узвозі

02 жовтня 2012 о 13:49

Культурний шар на території колишньої фабрики Юність майже знищений ґрунтовним будівництвом у 70-тих роках минулого століття. Цим пояснюється мізерно мала кількість знахідок на місці розкопок.

Про це повідомив в інтерв'ю ТСН заступник директора Інституту археології Національної академії наук України Гліб Івакін.

«Особливої цінності знайдене археологами поки що не становить. Фахівці вивчають розкоп на глибині 3,5-4 метри на різних ділянках території колишньої швейної фабрики. Уже можна констатувати, що культурний шар буквально пошматований під час будівництва бетонних корпусів фабрики у 70-тих роках минулого століття . Зараз археологи ведуть камеральні роботи: рідкісні знахідки потрібно вийняти із ґрунту, очистити та укласти в ящики для подальших досліджень, щоб розширити відомості вчених про палеорослинність та палеоландшафти цієї ділянки Києва», — розповів Гліб Івакін.

 

  Повернули до життя. У Києві після реконструкції відкрили Андріївський узвіз

Відомий історик Станіслав Цалик також вважає, що сенсацій на розкопках чекати не варто. «Нинішній Андріївський узвіз століттями був звичайним шляхом, який з'єднував княже місто з ремісничим передмістям. Квартал на схилах почав розвиватися в кінці XVIII століття, коли звели Андріївську церкву. Тоді ж на місці недавно знесеної швейної фабрики Юність з'явилися перші хати-мазанки, — зазначає києвознавець . — Наступне покоління будівель на цьому розі вулиці пережило кілька реконструкцій, але історичної цінності вони не становили, тому в кінці брежнєвської епохи городян планово відселили з постарілих квартир на Оболонь і звели корпуси швейної фабрики.

 

Археологи зараз на її місці роблять розкоп. Це стандартна норма, але шанси знайти хоч щось цінне — низькі. Більш продуктивними на археологічні знахідки є Контрактова площа, Верхній Вал, сучасна вулиця Сковороди, де традиційно кипіло життя на Подолі».

Нагадаємо, що ділянку колишньої швейної фабрики Юність, площа якої більше гектара, археологи почали досліджувати ще минулого року. Групу висококваліфікованих співробітників очолює кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу археології Києва Інституту археології НАН України Аркадій Козловський. Закінчити розкопки планують до кінця жовтня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути