chrome firefox opera safari iexplorer

«Артек» знову готують до дерибану?

25 жовтня 2012 о 13:22

Сьогодні у Міжнародному дитячому центрі «Артек» триває цілеспрямована й планомірна робота зі знищення табору. І найголовніше — в «Артеці» зикає земля.

Про це під час учорашньої прес-конференції повідомив Борис Новожилов, генеральний директор МДЦ у 2006—2010 роках, пише Голос України.

«Артек» знову в центрі скандалу. Не минуло й тижня, як декілька співробітників табору провели у столиці прес-конференцію, де заявили про численні порушення і зловживання нинішнього керівництва.

За їхніми словами, діти у таборі погано їдять, а часом просто голодують. До того ж катастрофічно знижується якість педагогічних програм, зменшується кількість гуртків, а багато традиційних фестивалів взагалі не проводять.

Не залишилося без уваги і, мабуть, найболючіше питання для «Артека» — земельне. Квадратні метри кримського табору не можуть не привертати увагу сильних, або точніше сказати, багатих світу цього. Розмови й спроби забудувати хоча б частину табору, на жаль, не новина. От і учасники прес-конференції заявили: на території центру ведеться приватне будівництво.

Правда, реакцію з боку керівництва табору довго чекати не довелося. Уже наступного дня на інтернет-сайті МДЦ «Артек» з’явився офіційний коментар. Якщо коротко, то суть його така: «Артек» працює у плановому режимі, приймає дітей і запускає новий проект. Усі напади співробітників пояснюють їхніми особистими інтересами. Мовляв, ті вже давно вимагають поліпшити їхні житлові умови, але оскільки керівництво табору на це не йде — за це і розплачується. Спростовує керівництво й інформацію про забудову табору й наміри відчуження частини території.

«Щодо земель, це питання взагалі не піднімається. Тому що, по-перше, ми лише приблизно знаємо, скільки землі належить «Артекові». Навіть Гурзуфська селищна рада сама не може виділяти землю, тому що ми не знаємо кордонів «Артека» і Гурзуфа», — цитує слова гендиректора «Артека» Олени Піддубної агентство УНН.

І все б нічого, але ці слова замість того, щоб заспокоїти народ, навпаки лише підлили масла у вогонь. Мовляв, як можна захищати і зберігати недоторканий статус земель табору, якщо навіть не знаєш, скільки їх у тебе?

Найбільше обурили ці слова колишнього гендиректора табору. Борис Новожилов нагадує, як свого часу йому довелося брати участь у понад тисячі судових засідань, щоб відновити усю документацію на землі «Артека».

Говорить: перед тим, як залишити посаду, особисто відправив копії актів на землю до Державного управління справами, у Гурзуфську селищну раду й Управління земельними ресурсами АР Крим. І де вони поділися — питання.

— На сьогодні можна констатувати те, що, судячи із заяв керівництва, державне підприємство «Артек» не має власної території. Нині відбувається захоплення або точніше сказати — дерибан земель табору, — говорить Б. Новожилов. — Схема та, що була на початку двохтисячних, коли за загадкових обставина зник акт на землю.

Відразу після цього «активісти» селищної ради почали радити людям, які проживали на території, подавати документи на приватизацію землі. Почалося самозахоплення. І рішенням судів люди одержували документи на землю. А все, нібито, через те, що без акту «Артек» не міг жодним чином довести, що захоплена територія — його.

Лише 2007 року вдалося відновити загублені раніше документи на землю. А двома роками пізніше МДЦ відзначав свій другий день народження: у лютому 2009-го Верховна Рада прийняла Закон про держпідтримку «Артека».

У ньому ж і прописала, що центру в постійне користування передаються земельні ділянки площею 216 га, які відчуженню не підлягають. Тоді колектив святкував перемогу. Як виявилося, зарано.

Нині, запевняє Б. Новожилов, повторюється той само сценарій. Але чи закінчиться і він хоча б тимчасовим «хепі-ендом» — питання. І відповідь на нього мають дати правоохоронні органи.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути