chrome firefox opera safari iexplorer

Через рекордну спеку в Донбасі розцвіли каштани, бузок і полуниця

18 жовтня 2012 о 14:29

Через рекордну спеку в Донбасі розцвіли каштани, бузок і навіть полуниця. Про це пише «Комсомольська Правда в Україні». Донеччани навіть жартують, що настало «прабабине літо», зазначає газета.

При цьому ботаніки серйозно стурбовані тим, що відбувається. «Така погода в кінці жовтня — відхилення від норми і зовсім не характерна для нашої місцевості. Наприклад, у нас в саду зараз знову зацвів бузок.

Та що там говорити, у мене на дачі в Святогорську щосили цвіте полуниця! Високі температури в жовтні йдуть на користь хіба що для посівів озимих, для інших рослин це не дуже добре. Так що з надією чекаємо похолодання», — повідомив професор Донецького ботанічного саду НАН України, доктор біологічних наук Олексій Поляков.

Синоптики вже знайшли пояснення того, що відбувається : Україна потрапила між двох теплих антициклонів.

«Один прийшов з північного заходу, інший зі сходу, а точніше, Казахстану. Вони створили „перемичку“ з високим тиском, що і зумовило такі температури. Бабине літо цього року протримається довше, ніж у минулому», — розповіла черговий синоптик Донецького обласного гідрометцентру Любов Бойко.

За словами синоптиків, насолоджуватися теплом залишилося недовго , вже в понеділок до нас прийде холодний циклон. Нагадаємо, на початку вересня несподівано почали цвісти каштани в Черкасах. Після цього каштани несподівано зацвіли на Херсонщині. А у середині жовтня в Одесі розцвів бузок.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути