chrome firefox opera safari iexplorer

Держспоживінспекція забракувала третину дитячого харчування у магазинах

14 жовтня 2012 о 11:43

За дев'ять місяців нинішнього року фахівці Державної інспекції України з питань захисту споживачів зняли з реалізації майже третину усіх перевірених продуктів дитячого харчування, що знаходилися на прилавках вітчизняних магазинів.

Про це розповів начальник відділу планування та нагляду за непродовольчими товарами управління ринкового нагляду Держспоживінспекції України В'ячеслав Бурковський на прес-конференції «Перші роки життя народженого в Україні. Чим годують українських немовлят? Чи відповідають стандартам якості продукти дитячого харчування?», повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

«Із перевірених з початку нинішнього року 31 тонни продуктів дитячого харчування нами було забраковано та знято з реалізації майже третину», — сказав Бурковський.

При цьому він пояснив, що до основних порушень, зафіксованих інспекторами, належать відсутність супровідних документів щодо якості та безпечності виробів, ігнорування маркування, порушення терміну придатності.

«В результаті перевірок до адміністративної відповідальності було притягнуто понад 6 тисяч службових осіб та інших працівників суб'єктів господарювання, які реалізовували продовольчі товари з порушеннями вітчизняного законодавства, застосовано господарських санкцій на суму, що перевищує 1 млн грн, та адміністративних — на більш ніж 4 млн грн», — констатував він.

За його словами, у нинішньому році держава виділила більше коштів на проведення експертизи якості дитячого харчування в лабораторних умовах. «Нині ця сума становить майже 6,5 млн грн. За такими дослідженнями, із перевірених 60 зразків дитячих йогуртів, питної води та молочних сумішей невідповідність нормативно-правовим документам була зафіксована у чотирьох випадках», — зауважив він і додав, що, зокрема, йдеться про факти заниження частки молочнокислих бактерій та порушення мінералізації.

Принагідно начальник відділу Держспоживінспекції зауважив, що подібною є ситуація й із якістю продуктів харчування для дорослих людей.

«Із понад двох тисяч тонн перевірених хлібобулочних, кондитерських, макаронних, м'ясних та рибних виробів було забраковано та знято з реалізації 36 відсотків», — резюмував Бурковський.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути