chrome firefox opera safari iexplorer

До кінця цього тижня вступлять у силу нові правила вступу в українські виші

02 жовтня 2012 о 09:09

Протягом декількох днів Міносвіти має прийняти нові правила вступу до внз, у яких очікуються деякі істотні поправки. «Зараз ними займається робоча група, у неї є маса побажань від вузів, студентських організацій тощо. Як тільки зведений текст буде підготовлений, ми винесемо його на публічне обговорення на сайті міністерства», — розповів міністр освіти Дмитро Табачник газеті «Сегодня».

Головна зміна полягає в тому, що дослідницьким внз (а це віп-вузи країни — КНУ, КПІ, НАУ) дадуть фору: подавати у них документи можна буде на два тижні раніше, ніж в інші заклади. Експерти пояснюють, що таким чином і абітурієнти зможуть перевірити свої сили, і це допоможе розвантажити приймальні комісії.

Також є ідея підняти для вступників прохідний бал, який ставлять за підсумками тестування з профільного предмету до 150, хоча ще рік тому він становив 124,5. На думку експертів, таким чином підвищується рівень знання студентів. Також в 2013 році у вступників, швидше за все, не будуть приймати відразу оригінали документів.

Ця норма могла б звести до мінімуму махінації під час трьох хвиль зарахування майбутніх студентів. Нерідко вони скаржилися, що поки вони везли оригінали, вуз вже встигав рекомендувати до зарахування людей з більш низькими балами.

Якщо ж у кожному внз будуть лежати лише копії, всі вступники будуть у рівних умовах, пише видання. Найбільш обговорюваною зараз є ідея скорочення вузів, куди можна буде подавати документи.

Зараз можна подавати до п'яти вишів, плюс в кожному з них — на три напрями. У підсумку виходить, що кожен вступник може подати 15 заяв, і більшість цим правом користується.

Якщо багато експертів вважає, що скоротивши кількість, майбутній студент більш усвідомлено зробить вибір, то в міносвіти впевнені — цю норму вони не введуть.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути