chrome firefox opera safari iexplorer

Дирекції НІЕЗ «Переяслав» потрібен психіатр?

23 жовтня 2012 о 17:19

Після низки гучних скандалів навколо великих заповідників – «Хортиця», «Києво-Печерська лавра», «Софія Київська» тощо, виникає думка, що діяльність пана Кулиняка М. на посту міністра полягає ще й у тому, щоб допомогти різноманітним аферистам за заздалегідь розробленими схемами обібрати заповідники та музеї України.

Тільки таким чином можна пояснити те грандіозне самоуправство і вседозволеність, яку допускають директори-призначенці на місцях. Не хочеться вірити в те, що їх таємно зобов’язує й заохочує до таких дій сам Мінкульт. Проте…

На тлі загального музейного безладу вже «нормою» виглядає ситуація, коли колишній працівник пункту прийому склотари, нині генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Довгошия П. намагається встановити «контроль» за предметами музейного значення, що зберігаються у фондосховищах установи.  Чи не для цього й відбулося призначення «менеджера» Довгошиї П. міністром культури Кулиняком М. ще у травні 2010 р.?

Після чергового масового звільнення працівників заповідника у середині вересня цього року, адміністрація нещодавно звільнила провідного наукового працівника відділу фондів Богуш Т.Г. Іншим «неблагонадійним» музейникам, що заважають Довгошиї П. незаконно дістатися фондосховищ роздано догани, зміст яких дозволяє засумніватися у нормальному психічному розвитку осіб, що їх складали.

Після невдалої спроби незаконного заволодіння ключами від фондового приміщення (тоді працівникам довелося викликати міліцейський наряд), як останній аргумент дирекції було введено в дію відомий наказ «про котів».

Зокрема, навожу «Подання про погодження застосування дисциплінарного стягнення…». Документ підписаний (та власне й складений) заступником директора з обліку та збереження і разом з тим головним зберігачем (за суміщенням!) Панченко Т. Як такі речі взагалі можуть відбуватися в цивілізованій державі у національній установі?!

Коментарі, як кажуть – зайві.

Як доводить дворічний досвід, достукатися до чиновників з міністерства — вельми неблагородна й безперспективна справа, а до совісті міністра й зовсім безнадійна. Музейні працівники, які це роблять, вже звільнені. При цьому адміністрація керується антизаконними та абсурдними з точки зору здорового глузду причинами.

Єдині, у кого лишається шукати допомоги у такій ситуації, це хіба що громадські організації, що опікуються правами домашніх улюбленців. Бо на права людей, які зберігають державні цінності представникам влади байдуже.

Колишня працівниця НІЕЗ «Переяслав»

Розділи: Думка читачів

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути