chrome firefox opera safari iexplorer

Європейських волонтерів виганяють з України

18 жовтня 2012 о 10:40

Як пише КоммерсантЪ-Украина, країну залишив перший волонтер, котрий отримав припис про незаконне перебування.

Ъ пише, що причиною складнощів є зміни до закону Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, що набули чинності навесні, згідно з якими міграційна служба вимагає від них листа «державного органу, відповідального за виконання волонтерських програм, або волонтерської організації».

Однак автори закону на врахували, що в Україні немає органу, відповідального за роботу волонтерів. Крім того, немає юридичної можливості зареєструвати організацію як волонтерську.

Як пише видання, про критичну ситуацію з діяльністю волонтерів, які приїжджають в Україну для безкоштовної роботи в соціальних програмах, заявили представники організацій, які працюють в цій сфері. «Україна є єдиною країною у сфері діяльності Європейської волонтерської служби, де ми не можемо зареєструвати учасників», — розповіла виданню представник програми ЄС Молодь в дії Оксана Бондар.

Газета пише, що спочатку міграційна служба погоджувалася реєструвати волонтерів без надання довідки неіснуючого органу на підставі дипломатичної ноти представництва ЄС, проте влітку перейшла до дослівного виконання закону. «У нас просто відмовляються приймати документи, а якщо приймають — через місяць повертають з відмовою», — поскаржилася виданню координатор проектів Донецького молодіжного дебатного центру Ольга Собченко.

Таким чином, зазначає газета, волонтери, які отримали відмову в реєстрації, повинні залишити країну протягом місяця. Зокрема, вчора закінчився термін для першого з них — шведа Акселя Нордфельда, який займався соціальною роботою з молоддю окраїнних районів Донецька, зокрема, планував створення дитячої музичної групи.

«Громадянин Нордфельд перебуває на території України з порушенням правил перебування іноземних громадян і підлягає притягненню до адміністративної відповідальності», — йдеться у виданому йому приписі. «Не розумію, в чому я завинив, я адже не порушував законів. Незважаючи на складнощі, я планую повернутися і завершити свою програму», — заявив він у коментарі виданню перед тим, як залишити країну.

«Ми знаємо про цю проблему і сподіваємося, що скоро вдасться знайти її рішення спільно з українською владою», — заявив прес-секретар представництва ЄС в Україні Давид Стулик. Тим часом в МЗС, яке є контактним органом представництва ЄС в уряді, не визнають існування проблеми. «На початку року після зміни нашої візової політики були нарікання, але ми виправили всі недоліки. Якби дійсно були складнощі, то надходили б і скарги, а їх останні півроку не спостерігалося», — розповів заступник глави МЗС Андрій Олефіров.

При цьому в організаціях, що приймають волонтерів, здивовані позицією влади і вважають, що для вирішення проблеми достатньо постанови Кабміну, яка переклала б роботу з волонтерами на будь-який держорган. Поки ж гостям з ЄС доводиться регулярно повертатися додому чи продовжувати роботу, ігноруючи приписи влади. «Але при перетині кордону, крім штрафу, волонтерам може бути поставлено в паспорт штамп про те, що їм заборонено в'їзд в Україну на кілька місяців або років», — заявила Бондар.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути