chrome firefox opera safari iexplorer

Гірше за українців живуть лише індонезійці, казахи та індійці, — дослідження

11 жовтня 2012 о 11:23

Згідно з доповiддю німецької компанії «Альянс» «Звіт про світове багатство 2012 року», Україна займає останні позиції (49–те місце) в рейтингу серед 52 країн світу, сукупний ВВП яких складає 90 відсотків усього світового ВВП.

Бідні африканські країни у дослідженні не враховували, тож виходить, що гірше за українців живуть лише індонезійці, казахи та індійці, пише Україна молода.

Німецькі експерти порахували, що на середньостатистичного жителя України припадає майна на 928 євро. Перше місце в рейтингу займає Швейцарія, де узагальнений житель володіє майном на суму 138 тисяч євро. На другому — Японія з 93 тисячами євро на одну особу. Далі йдуть США (90,4 тисячі євро), Бельгія (68,5 тисячi євро) та Голландія (61,3 тисячі євро).

Незважаючи на старання деяких наших чиновників і бізнесменів, які накопичують казкові багатства та мають тисячi гектарів власних латифундій, Росія з майновим показником у 1549 євро на людину таки випередила нашу державу.

За годину праці українець отримує в 16 разів менше, ніж пересічний європеєць, зарплата якого становить близько 23 євро (244 грн.) за годину.

В українському відділенні ООН повідомили, що за межею бідності в нашій країні знаходиться 15,2 відсотка населення. Тобто, саме стільки людей отримують менше офіційно встановленого в Україні прожиткового мінімуму, який з 1 жовтня складає 1060 грн. на одну особу на місяць.

Межею бідності, згідно зi світовими критеріями, вважається ситуація, коли людина витрачає більше 60 відсотків свого доходу на харчування. Згідно з даними ООН, за останній рік цей показник в Україні зріс iз 42,8 до 44,1%.

У США за межею бідності перебувають 16 відсотків населення. Бідною, за федеральним визначенням, вважається сім’я з чоти­рьох осіб, статки якої не перевищують 1916 доларів на місяць. Хочеться додати, що в такій ситуації знаходяться більше 80 відсотків українців, а саме ті, які не є топ–менеджерами, власниками великого або середнього бізнесу чи корупціонерами.

У світі межею фізичного виживання вважається дохід в 1,25 долара на людину в день.

ПРЯМА МОВА

Павло Розенко, експерт Центру Разумкова, колишній заступник міністра праці та соціальної політики:

— В Україні існують дві категорії громадян. Для одних життя протягом останніх років не покращується, а інші входять у списки Форбс найбагатших людей світу.

У нас у країні виникла унікальна ситуація, коли робота не захищає людей від бідності. Приблизно 24% сімей, де обидва члени сім’ї працюють, перебувають за межею бідності. А при народженні дитини кількість сімей за межею бідності ще більше зростає. Сьогодні в Україні працювати не означає забезпечувати свою родину і взагалі мати якусь перспективу.

Андрій Павловський, член Комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці:

— У США за основу мінімальної заробітної плати беруть набір товарів і послуг, які задовольняють основні фізіологічні та соціальні потреби сім’ї в розрахунку на одну людину. Туди входять 20 видів м’ясопродуктів, об’ємом 60 кг на рік, оплата найманого житла, покупка один раз у 5 років автомобіля і так далі. Виходить більше 1000 доларів на місяць. В Україні у 2011 році мінімальна зарплата (960 гривень) не забезпечувала навіть фізіологічного рівня виживання працівника.

Олексій Кучеренко, колишній міністр iз питань ЖКГ:

— Середня заробітна плата в Україні становить 2700 гривень, iз них близько 45% іде на комунальні послуги, майже стільки ж — на харчування. Що залишається на життя? Звичайно, більшість українців живуть за межею бідності.

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути