chrome firefox opera safari iexplorer

Хлібопекарі не заперечують, що найближчим часом хліб суттєво подорожчає

31 жовтня 2012 о 09:55

З'явилася інформація, що одне з потужних хлібних підприємств «Київхліб» почав погоджувати нові ціни на соціальний «батон» і хліб «український».

Ці сорти подорожчають на 50 і 60 копійок, повідомляє ТСН.

Вчора «Київхліб» відмовився коментувати цю інформацію. Але експерти заговорили, що ціни до виборів тримали штучно, що дуже болісно б'є і по хлібопекарнях, і по аграріях.

Три сорок і 4 гривні — така нині ціна соціального хліба у столиці. Чи коштуватиме батон чотири, а українській — чотири з половиною гривні, продавчиню кіоску розпитують з самого ранку. «Я не знаю. Чого ви мене питаєте? Я продаю тільки, мені ніхто нічого не казав», — говорить жінка.

Біля ятки — дискусія. Ціна хліба в Україні — тема вибухова. Інформація про те, що «Київхліб» почав перемови з владою про здорожчання соціальних сортів відразу після виборів розігріла інформаційне поле.

У самому «Київхлібі» зайняли оборонну позицію. На зв'язок не виходить прес-служба, до керівництва не пускає охорона. Голос секретарки телефоном озвучує офіційну позицію: «На цьому тижні ми не коментуємо нічого. Ціни в магазинах стабільні, немає ніяких змін ціни. Прохання на цьому тижні не телефонувати».

Київська влада підтверджує, що переговори велися. Але вони згоду не давали, і 1 листопада цінники не зміняться.

«Міська влада не находить підстав, щоб на соцсорти хліба у Києві були підвищені ціни», — запевнив керівник управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський.

Експерти кажуть, що вартість хліба тримали 2 роки, до виборів вона не мала похитнутися ні на копійку, бо влада тримає цю ціну під дуже жорстким контролем. Але поки влада не бачить підстав для підвищення ціни, аграрії не можуть продати зерно, а пекарі банкрутують.

На хлібокомбінаті в Кіровограді підтверджують: печуть собі у збиток. «Через утримування ціни на хліб наше підприємство зараз працює з негативною рентабельністю на масові сорти хліба. Вона становить мінус 5 відсотків», — скаржиться директор хлібзаводу Марина Решетникова.

У Рівному так само зможуть пропрацювати на запасах борошна хіба що до середини листопада. «По краю йде підприємство. Ми підійшли до того, що ціни треба піднімати», — переконує директор хлібзаводу Віктор Нагорнюк.

Ціну на хліб стримують штучно, лише за рік хліб мав би здорожчати у кілька разів. Адже на 20 % піднялася вартість зерна. Подорожчала у кілька разів і електроенергія, паливо, зарплата працівникам. Якщо все це з'єднати, то буханець за ринковою ціною мав би коштувати 8 гривень.

Якщо не дозволяють підняти вартість соціальних сортів принаймні на 50 копійок, тоді значно зросте ціна хліба, який у цю категорію не входить, але є не менш популярним.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути