chrome firefox opera safari iexplorer

Гривні пророкують різкий обвал вже через півроку

06 жовтня 2012 о 11:39

Резервів Національного банку України вистачить лише на півроку підтримки стабільності нацвалюти. Далі, гривня почне стрімко і дуже глибоко падати, вважає економіст Андрій Новак.

«Різке зменшення золотовалютних резервів НБУ- прямий наслідок відсутності продуманої політики як уряду, так і Національного банку щодо курсової політики», — сказав фахівець, пише Gazeta.ua.

За його словами, на курс будь-якої грошової одиниці впливають три фундаментальні чинники. Перший — зовнішньоекономічний стан, тобто зовнішнє торговельне сальдо, притік-відтік інвестицій. Другий — стан реальної інфляції. Третій — стан державного боргу.

А в Україні уже два роки усі ці чинники, які формують курс гривні, у негативі. То ж Нацбанк два роки для підтримки курсу спалює свої резерви. Тільки за 2011 рік вони зменшились майже на 10 мільярдів доларів з 38 до 29 мільярдів.

«При цьому ми повинні враховувати, що частина із 29 мільярдів складають неліквідні резерви, тобто такі, які Нацбанк тримає у акціях, облігаціях, дорогоцінних металах. Тобто це резерви, які неможливо швидко продати, отримати валюту і грати з нею на валютному ринку. Якщо говорити про швидколіквідні резерви, безпосередньо іноземну валюту, то безумовно, в НБУ її залишилося дуже мало — близько 14 мільярдів доларів. А це — надзвичайно мало для того, щоб покривати наші великі валютні дисбаланси», — сказав він.

Ліквідних резервів НБУ вистачить максимум на півроку. Аби цього не сталося, потрібно залучати гроші МВФ, випускати внутрішні облігації у валюті, тощо. Однак це можливо лише за умови збереження чинної ситуація на ринку, а вона має тенденцію до погіршення, резюмував експерт.

Нагадаємо, за минулий місяць держрезерви України скоротились ще на 746 млн доларів.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути