chrome firefox opera safari iexplorer

Книжки Шкляра зникли з полиць магазинів через куріння

24 жовтня 2012 о 11:27
Книжка Василя Шкляра «Залишенець», а також інші, які книгарня «Є» знімала з продажу через фото з цигарками, повернуті на полиці і знову доступні для продажу.

Про це у середу у коментарі «Українській правді. Життя» розповіла директор мережі  ТОВ «Книгарня Є» Катерина Федоренко.

«Ми зараз направили запит до з’ясування цього питання у виконавчий орган захисту прав споживачів і повернули книги на полицю. Вони всі стоять, всі продаються», — сказала Катерина Федоренко.

«Зранку (у вівторок зранку) ми їх намагались зняти, передивлялися все, а потім повернули на полиці», — сказала вона і додала, що зараз все «стоїть на своїх місцях».

Пояснюючи причини вилучення книжок, Катерина Федоренко розповіла: «Я отримала інформацію про те, що має бути перевірка контролюючих органів, вірніше вона навіть десь по Україні проходить, і накладаються великі фінансові санкції. Тому я прийняла рішення тимчасово, до з’ясування обставин, призупинити продаж відповідних книжок, де є ці малюнки з зображеннями цигарок».

На уточнююче запитання, чи могло статись так, що її неофіційні джерела надали недостовірну інформацію і штрафи не накладаються, Федоренко відповіла: «Можливо, це було перебільшення. Зараз у нашій країні таке відбувається, що просто не знаєш…».

«Коли перевірка – це не дуже приємно, коли штрафні санкції, ще й великі, то це взагалі неприємно. Тому що ти наче робиш все правильно, а приходить податкова чи інший орган і тобі пише припис, акт складає і ти нікуди не діваєшся від того, маєш платити», — пояснила вона причину прийняття рішення про тимчасове вилучення книжок з продажу.

У вівторок у коментарі ЛітАкценту Катерина Федоришин повідомила, що «штраф за кожен виявлений факт порушення становить від 30 до 50 тис. грн. Тому нам доводиться вилучати товар із продажу до моменту отримання будь-яких роз’яснень відповідних державних органів».

Як відомо, у вівторок Катерина Федоренко розповіла нам, що книгарня «Є» знімає з продажу книжки, на яких є фотографії з цигарками, щоб уникнути штрафів за пропаганду тютюнопаління. Причиною цього було побоювання штрафних санкцій за пропаганду тютюнопаління.

За її словами, «вже є деякі точки, які постраждали, на які накладено штрафи. Це не наша мережа книгарень».

Водночас директор з розвитку книгарні «Читайка» Вікторія Руденюк у вівторок  розповіла, що стосовно них ніяких дій не було.

«На зараз не маю жодної інформації. В магазині наші адміністратори також чули про це (що знімають з продажу книжки з зображеннями цигарок), але ніяких вказівок чи претензій від адміністрації ринку („Читайка“ знаходиться Петрівці – ред...) до них не було».

Керуючий магазином «Читай город» на Богдана Хмельницького (Київ) Ярослав Волошинтеж повідомив, що нічого не знає про штрафи: «Я вперше про це чую».

У вівторок зранку інформація про вилучення книжок була опублікована у Facebook PR-менеджера Книжкового Клубу «Клуб Семейного Досуга» Івана Лопатченка.

У повідомленні зокрема зазначалось, що «декілька книгарень (!!!) оштрафували за те, що вони продають книжки на обкладинках, яких зображені сигарети. Оштрафували за книжку Василя Шкляра „Залишенець“ (там пан Василь на звороті з цигаркою), за книжку Maksym Kidruk „Навіжені в Мексиці“ (там один з намальованих героїв тримає цигарку) та за книжку Олени Печорної (Olena Serdyuk) „Грішниця“ (героїня на обкладинці з цигаркою)».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути