chrome firefox opera safari iexplorer

Куяльницький лиман почервонів через порушення екосистеми водойми

07 жовтня 2012 о 11:27

Вода Куяльницького лиману на західній околиці Одеси в останні дні забарвилася в червоний колір. Це викликано нестачею води що, раніше надходила з річки Великий Куяльник, а також порушенням екосистеми водойми.

Як розповів старший науковий співробітник Одеського філіалу Інституту біології південнихморів Олександр Гончаров, при огляді Куяльника з літака 6 жовтня була зафіксована вода у верхів'ях лиману навіть не червоного, а й зовсім малинового кольору. Раніше в ній жили раки, які харчувалися особливим видом водоростей. Але через високу солоність води на початку травня раки загинули, а після них і рослини, в яких є каротиноїд, що дає червоне забарвлення.

«У воді накопичилося багато цього пігменту, тому і стала вкрай солона вода червоною», — зазначив учений.

При огляді дзеркала лиману чиновники Одеської ОДА та вчені спостерігали соляну бурю — обмілілий лиман опинився на межі зникнення.

Екологи бачать причини загибелі Куяльницького лиману не стільки в зміні кліматичних умов, скільки в браконьєрських використаннях води річки Великий Куяльник та інших водотоків в басейні Куяльницького лиману.

Одеські екологи, зокрема, координатор громадської ініціативи Оновлення країни Сергій Гуцалюк, неодноразово звертали увагу державних і прокурорських структур на незаконний видобуток у промислових масштабах піску в руслі Великого Куяльника, а також створення низкиштучних ставків і водосховищ, що використовуються в господарських цілях, і на те, що стоки води, що раніше живили лиман, зменшилися на 85%. Решта відбирається «на господарські потреби, причому в багатьох випадках цей процес відбувається без будь-яких дозволів та погоджень».

Однак заходів реагування не було, внаслідок чого гідрологічний режим Куяльницького лиману порушився, а площа водного дзеркала у 2011 році зменшилася, у порівнянні з 1975 роком, на 13 млн. кубометрів. У підсумку рівень води різко знизився, а солоність лиману збільшилася.

За словами доктора географічних наук Юрія Тучковенка, який розробив проект порятунку річки Великий Куяльник та Куяльницької водойми, необхідно з'єднати лиман із Чорним морем і наповнити прісною водою з річки Великий Куяльник.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути