chrome firefox opera safari iexplorer

Львівська цитадель отримала статус національної пам’ятки

30 жовтня 2012 о 12:06

Кабінет Міністрів України вніс фортифікаційну споруду Цитадель (пам’ятку архітектури місцевого значення), що на вул. Грабовського у Львові, до державного реєстру пам’яток України.

Тепер Цитаделлю опікуватиметься Міністерство культури. Це має захистити пам’ятку від незаконної забудови та отримати з державної скарбниці додаткові кошти на відновлення, ремонт, пише Високий замок.

Адже останніми роками гора з історичними вежами ставала меккою для реалізації бізнес-проектів. Там збудували елітний готель. Також планували збудувати розважальний центр, але на сполох забили представники громадських організацій та депутати. Містяни довго добивалися надання пам’ятці національного статусу.

У квітні цього року довкола Цитаделі спалахнув новий скандал. Один із підприємців оформив право власності на земельну ділянку, отримав від міськради дозвіл на зведення хостелу. На цьому місці не можна будувати жодних відпочинкових закладів, бо тут був концтабір.

“Це був один із найбільших концтаборів військовополонених у Східній Європі, – розповів на сесії Львівської міської ради депутат Юрій Кужелюк. – У 1941—1944 роках там перебувало понад 280 тисяч в’язнів різних національностей, 150 тисяч знищили. Більшість загиблих досі без належного поховання, лежать у братніх могилах. Лише торік на Цитаделі вперше провели молебень та встановили пам’ятний хрест”.

Натомість підприємець Юхим Поляков (він хотів будувати хостел) доводив, що архівні дані свідчать, буцімто на Цитаделі немає поховань. Критику депутатів міськради він назвав політичним замовленням.

Львівський історик Іван Сварник вважає, що рішення Кабміну – позитивний крок для збереження Цитаделі.

“Ця територія, яку фактично раніше вважали нічиєю, отримала інший статус, – каже він. – На цьому місці колись масово гинули люди. Це перший крок до вшанування жертв. Досі туристи не мають жодної інформації, табличок про події, що відбувалися на Цитаделі. Львівська мерія повинна впорядкувати територію, зокрема подбати про повалені зелені насадження. Також Цитадель – знакове місце для української та польської історії (у 1918 році тут відбувалися бої)”.

Експерт вважає, що, попри вищий статус пам’ятки, влада все ж не має важелів впливу, щоб “вижити” звідти готелі та інші зведені заклади. “Готельєри вклали у бізнес значні кошти, держава не зможе їм компенсувати, – зазначив Іван Сварник. – Але рішення уряду допоможе захистити Цитадель від інших можливих незаконних забудов. Єдине, що можна зробити, – забрати з гори самовільно зведені гаражі та інші об’єкти”.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути