chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині вшанують автора пісень про Марічку і ясени

23 жовтня 2012 о 14:25

На Буковині широко відзначать 80-річчя поета-пісняра Михайла Ткача, серед творів якого знамениті “Ясени”, “Марічка”, “Сніг на зеленому листі”, “Прилетіла ластівка”.

Щемливу мелодію Степана Сабадаша на слова Ткача “я до твого серця кладку прокладу” у виконанні Дмитра Гнатюка від 1954 року знали у всіх куточках Радянського Союзу, пише Високий замок.

Михайла Ткача немає уже п’ять років, але пісні його продовжують звучати на столичних сценах, у сільських клубах, на сімейних святах. Багато з них вважають народними.

Іменем популярного поета назвуть одну з вулиць у Чернівцях, відкриють меморіальну дошку на будинку, де мешкав він. У райцентрі Кельменцях відбудеться мистецьке свято, присвячене творчості майстра.

Святкування пройде і в Лукачанах — рідному селі поета-пісняра, де нині функціонує меморіальний музей-садиба Михайла Ткача.

Довідка «Рідної країни»

Михайло Ткач народився 26 листопада 1932 р. у с. Лукачани, нині Кельменецького району Чернівецької області. Український поет і кіносценарист.

Має звання заслуженого діяча мистецтв України. Нагороджений Державною премією УРСР імені Тараса Шевченка (нині Національна премія України імені Тараса Шевченка) за повнометражний документальний фільм «Радянська Україна» (спільно з режисером і оператором). У 2002 році отримав звання народного артиста України.

На вірші поета створено кілька десятків пісень. Найвідоміші з них: «Якщо любиш — кохай», «Зоряна ніч», «Ясени», «Марічка», «Сніг на зеленому листі», «На щастя, на долю», «Диво-сторона», «Коли нема того, що любиш», «Небеса очей твоїх».

Ці пісні співав народ і найкращі виконавці країни — Дмитро Гнатюк, Микола Кондратюк, Анатолій Мокренко. На вірш свого земляка Володимир Івасюк написав пісню «Серед літа». Не стало поета 3 квітня 2007 року.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути